Trump: Riktlinjer om att täcka ansiktet kommer

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

New York-borna uppmanas att täcka sina ansikten utomhus.

Vita huset väntas komma med en liknande rekommendation riktad till alla amerikaner, skriver Washington Post.

– Vad jag förstår kommer det riktlinjer om det, säger president Donald Trump på en pressträff.

Bill de Blasio, borgmästare i New York, sa på en presskonferens att storstadens invånare framöver bör vira exempelvis en sjal eller en bandana runt mun och näsa när de går ut. Han betonade samtidigt att man inte ska använda de andningsskydd som behövs i sjukvården.

Nu verkar även Vita huset snart – kanske redan på torsdag – komma med en liknande uppmaning till alla amerikaner, skriver Washington Post.

President Trump och rådgivaren Jared Kushner lyssnar på vice president Mike Pence under kvällens presskonferens.
Foto: Alex Brandon / AP
President Trump och rådgivaren Jared Kushner lyssnar på vice president Mike Pence under kvällens presskonferens.

Bakgrunden är studier som pekar mot att även personer utan symtom kan sprida coronaviruset. Enligt Washington Post visar interna dokument att USA:s smittskyddsmyndighet CDC föreslår nya riktlinjer för allmänheten om att använda ”tygmasker” för att hindra smittspridningen ytterligare.

Andningsskydd och munskydd ska fortsatt reserveras för vården.

Riktlinjerna slår fast att ett tygskydd inte skyddar bäraren mot smitta. Men det kan ha viss effekt för att minska risken för att bäraren vid eventuell sjukdom inte smittar andra.

”Den är tjockare”

På torsdagens presskonferens i Vita huset fick Donald Trump frågor om riktlinjer för att täcka ansiktet. Han förklarade att det är på väg:

– Vi får se vad rekommendationen är, men jag säger så här: Man kan redan nu bestämma själv.

– Jag tror inte att det kommer vara obligatoriskt. En del människor vill inte ha det. Men om man vill kan man ha det.

Donald Trump har tidigare pratat om att amerikanerna kan använda scarfs i stället för särskilda munskydd. Det återkom han till nu.

– På många sätt är en scarf bättre. Den är tjockare.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

Åberopar försvarslag

Donald Trump åberopade på torsdagen den så kallade försvarsproduktionslagen för att sätta fart på produktionen av livsnödvändig utrustning för vården.

I det här steget handlar det om att Trumps regering kommer att säkerställa att sex utvalda företag får tillgång till de delar som behövs för att bygga respiratorer.

Samtidigt har företaget 3M – en av världens största tillverkare av andningsskydd – ålagts att öka produktionen. 3M säger i ett uttalande att man räknar med att producera 50 miljoner N95-masker per månad från och med juni, rapporterar CNN.

PODD Så slår corona mot nöjesvärlden

Nöjesvärlden står i stort sett still till följd av coronakrisen. Vad innebär det för artister och kulturarbetare och vilka drabbas hårdast? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Markus Larsson, rockjournalist Aftonbladet.Programledare: Jenny Ågren

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE