Husby-skjutningen i maj 2021

Barn blev vittnen när gängledare sköts

Uppgifter: Mordet firades med fyrverkerier

Av: 

Anna Sjögren

Adam Westin

Jamshid Jamshidi

NYHETER

Två dödsskjutningar på sju timmar. Nu tar polisen höjd för att det kan komma flera dåd.

Skjutningen i Husby skedde på öppen gata framför barn.

– Det är en total hänsynslöshet. Man har skjutit ganska vilt, det finns skotthål på många ställen i centrum, säger gruppchefen Martin Marmgren om skjutningen i Husby.

Det var i går, måndag, vid 15.30-tiden som den första skjutningen inträffade. En man i 30-årsåldern sköts till döds på öppen gata i Husby centrum. Enligt uppgifter till Aftonbladet sköts mannen med flera skott när han försökte fly.

Två misstänkta gärningsmän ska enligt uppgifter ha flytt platsen på moped efter skjutningen. Kvar på platsen fanns ett stort uppbåd av människor, Husbybor som blev vittnen till dödsskjutningen.

– Det var många barn som blev vittnen till skjutningen. Det är viktigt att det här fångas upp på skolor och förskolor nu, säger Anders Djurestad, biträdande polisområdeschef i Järva.

Vad tänker du om att skjutningen skedde på öppen gata framför barn?

– Jag tycker att det här går långt över alla gränser. Det är fruktansvärt att man skjuter på öppen gata helt utan något konsekvenstänk. Det är egentligen bara tur att inte fler blev skadade, säger Anders Djurestad.

En man i 30-årsåldern dog efter skottlossningen i Husby centrum.

Två misstänkta på sannolika skäl

Enligt uppgifter till Aftonbladet är brottsoffret en ledare för ett kriminellt nätverk i området.

Polisen har gripit två personer som är misstänkta för mordet, båda har senare anhållits på sannolika skäl.

– Polisen har redan gjort en väldigt gedigen insats, dels poliserna som blir inkopplade när ett så här grovt brott begås, men också poliserna som är på plats i Husby varje dag och har lokalkännedomen, säger kammaråklagare Alexandra Bittner.

En av de gripna är i 20-årsåldern, enligt Aftonbladets uppgifter. Förundersökningsledaren säger att utredningen är i ett tidigt och känsligt stadium, och hon vill inte gå närmare in på vilken roll de anhållna ska ha haft.

– Det var många personer på plats och jag hoppas att det finns de som kommer vilja prata med polisen och kanske berätta vad de sett, säger Alexandra Bittner.

Sju timmar efter skjutningen i Husby inträffade ytterligare en skjutning i närliggande Hjulsta. Enligt polisen blev få, om ens några, vittnen till den händelsen.

”Ren tur att inte fler träffades”

Under dagen har polisen en ökad närvaro i områdena och kommer enligt Djurestad att fortsätta att ha det i flera veckor.

Gruppchefen Martin Marmgren är på plats i Husby centrum och pratar med boende och näringsidkare.

– Sammanfattningen är att folk är bedrövade. Det var barn ute och det var precis bredvid en skola. Så det klart att det väcker en massa starka känslor.

Enligt Aftonbladets uppgifter så sköts det mot gängledaren på tre olika platser, och det ska ha börjat redan i tunnelbanan.

Martin Marmgren vill inte närmare kommentera uppgifter som rör själva utredningen, men konstaterar att det finns skotthål på många ställen i centrum.

– Man kan säga att det är ren tur att inte fler träffades än brottsoffret. Det var mycket människor ute, barn ute. Så det var en extrem hänsynslöshet.

Uppgifter: Firades med fyrverkerier

Vid 21-tiden i går ringde flera personer in till polisen om smällar i Tureberg, i Sollentuna. På plats konstaterade polisen att det skjutits fyrverkerier.

Det finns uppgifter om att de avfyrades för att ”fira” dödsskjutningen av gängledaren i Husby, som enligt Aftonbladets uppgifter varit i konflikt med ett kriminellt nätverk i Sollentuna. Men det finns även andra konstellationer som befunnit sig i konflikt med gängledaren, enligt uppgifterna.

”Jag har i nuläget ingen mer information om det ärendet där det avfyrades fyrverkerier”, skriver Anna Westberg vid polisens mediecenter i ett mejl.

Beredskap för fler dåd

Polisen utreder de två skjutningarna som separata händelser men undersöker om de två skjutningarna har någon koppling till varandra.

Enligt Anders Djurestad har polisen en bra bild av gårdagens två skottlossningar.

Det har varit lugnare i området ett tag. Varför händer det här nu?

– Det är en ständig konflikt mellan individer och mycket bottnar i knarkhandeln. Det är svårt att förhindra. Men det är ett bakslag och tråkigt när det händer.

Finns det en oro och en beredskap för att det kan komma fler dåd nu?

– Vid varje ny skjutning måste man lägga pusslet, finns det risk för en vedergällning? Vi kan inte se att det är början på en våldsspiral men vi har en beredskap för att det kan bli fler dåd, säger Anders Djurestad.

Ambulanshelikopter på platsen.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Husby-skjutningen i maj 2021

LÄS VIDARE

Man ihjälskjuten på parkering i Hjulsta – ingen gripen

ÄMNEN I ARTIKELN

Husby-skjutningen i maj 2021

Våldsbrott

Husby

Stockholm

Mord

Hjulsta