Nu blåser vårvindar – plusgrader på flera håll

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Snart kan det vara dags att stoppa undan vinterkläderna och leta fram en tunnare vårjacka.

I veckan väntas nämligen plusgrader på många håll i landet.

– Till och med upp mot Västerbotten kan det bli plusgrader, säger Gunilla Grafström, jourhavande meteorolog på SMHI.

Det är en varmare vecka som väntar på flera håll i landet. I de södra delarna av landet höjs nu temperaturen och på vissa håll kan det bli uppemot tio plusgrader. Enligt SMHI:s jourhavande meteorolog Gunilla Grafström kommer det varmare vädret även att leta sig uppåt i landet.

– Längre fram i veckan kan det bli ganska milt även i de norra delarna av landet. Till och med i Västerbotten kan det bli plusgrader, och det kommer vara milt även i de mer norra delarna av landet.

Men även om det väntas bli varmt, kan det vara för tidigt att redan nu deklarera att vintern är över i södra Sverige.

– Det är bara i slutet på februari så det är inte omöjligt att det kan slå om igen, säger Gunilla Grafström.

Risk för halka

Även om varmare temperaturer väntar även i norr i slutet av veckan, ser tisdagens prognos mörkare ut på vissa håll. I delar av södra Norrland väntar ett gråmulet väder med regn och risk för ishalka på vägarna. Planerar man att ge sig ut i trafiken gäller det att ta det försiktigt, enligt Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Varningarna är i samband med att vi har ett nederbörsområde med underkylt regn som drar in över tisdagen. När temperaturen ligger runt nollstrecket kan marken frysa till, säger han.

Risk för halka

Varningen för halka gäller framför allt i Gävleborgs län och Norra Svealand. Även i Götaland finns en risk för regn och is på vägarna, eftersom temperaturen väntas ligga runt nollstrecket i början av veckan. I mellersta Norrland och delar av norra Norrland kommer det vara minusgrader i början av veckan, innan temperaturen stiger även där.

– Där övergår regnet till snöfall, och det blir ett snöfall både i inlandet och längst kusten i Norrland, säger Linus Karlsson.

Längs norra Lapplandsfjällen har det blåst rejält under helgen och under söndagen har det det legat en klass 1-varning för kraftiga vindar och snöfall i området. Under måndagen kommer vädret lugna ner sig och det väntas blåsa friska vindar som sedan kommer avta under veckan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN