5 punkter om: TV4:s granskning ”Undercover i trollfabriken”

Uppdaterad 2024-05-20 | Publicerad 2024-05-14

Kalla faktas reporter gick under cover och infiltrerade SD:s kommunikationsavdelning.
Med hjälp av dold kamera och mikrofon kunde material samlas in som avslöjar hur SD anlitar ”nätkrigare” vars uppgift är att sprida innehåll som i granskningen beskrivs som desinformation.
Här är fem punkter om TV4:s granskning.

1. Infiltrerade SD

Kalla Faktas reporter Daniel Andersson gick undercover under flera månader och umgicks med inflytelserika SD-anställda för att vinna deras tillit.

Först lyckades han få en anställning på redaktionen Riks som grundades av SD 2020 och sedan infiltrerade han även SD:s kommunikationsavdelning genom att få en anställning där.

2. Koppling mellan SD och Riks

Med dold kamera och ljudupptagning uppvisar Kalla Fakta hur redaktionen Riks och SD samarbetar tätt.

Riks hyr SD:s lokaler och delar ett gemensamt kök med partiet. Personal från både SD och Riks rör sig fram och tillbaka i varandras lokaler. De har tillgång till varandras material och delar det på sina olika konton.

SD står även för en stor del av Riks finansiering.

3. Kontrollerar ”trollkonton”

I programmet avslöjas att SD:s kommunikationsavdelning kontrollerar ett 20-tal sociala medier-konton utan att det framgår. De massproducerar vilseledande information om Sverige och politiska motståndare.

Kontona, med en total följarskara på över 260 000, skapas i syfte att manipulera åsikter, ofta med hjälp av "memes".

Kalla fakta avslöjar också att lönerna för de drygt tio anställda ”nätkrigarna” tas direkt ur SD:s partikassa – som tar del av skattepengar i form av partistöd.

4. Smutskasta andra partiers representanter

De SD:s anställda som kallas "nätkrigare" riktar ofta in sig på att smutskasta andra partier och deras representanter. Bland annat Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och Kristdemokraternas toppnamn inför EU-valet Alice Teodorescu Måwe.

– Skulle vara bra om man går igenom vad man kan hitta för skit på Alice, varför vi tycker hon är en sopa, säger kommunikationschefen Joakim Wallerstein i programmet.

5. Antyds att Åkesson känner till innehållet

I programmet framgår det hur SD:s kommunikationschef Joakim försöker mörka kopplingen mellan Riks och SD. Han och Riks ägare Jacob Hagnell kallar till ett möte där de klargör att det är ”superviktigt” att undanhålla alla bevis på deras koppling.

En av ”nätkrigarna” antyder att partiledare Jimmie Åkesson känner till innehållet som publiceras från de anonyma konton som SD:s kommunikationsavdelning styr.

”Det är inte så att vi gör något under hans (Jimmie Åkesson reds.anm.) radar” säger han i programmet.

Följ ämnen i artikeln