Myndigheters svar på hot: Anonym personal

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-04-24

Migrationsverket är en av flera myndigheter som vill se fler åtgärder när det kommer till skydd för offentliganställda. Arkivbild.

På onsdagen beslutade riksdagen att poliser som arbetar mot organiserad brottslighet får vara anonyma. En rad myndigheter och kommuner vill på liknande sätt kunna dölja tjänstemännens namn i känsliga ärenden.

– Vi har en del riktigt farliga personer som vi handlägger, säger Helene Hedebris, verksjurist på Migrationsverket.

Regeringen har tillsatt en utredning för att stärka skyddet för offentliganställda mot våld och hot. Utredningen föreslår att när en myndighet underrättar en person om ett beslut ska det vara möjligt att utelämna beslutsfattarens namn. Däremot utesluts möjligheten att kunna använda anonyma beteckningar i beslut och andra handlingar som dokumenterar åtgärder.

Fler incidenter

Flera myndigheter vill likt polismyndigheten kunna använda annan uppgift än namn.

Migrationsverket vill att man ser över möjligheterna att under myndighetsutövning få använda sig av tjänstebeteckningar.

– Förr kanske det var så att själva underrättelsen triggade i gång ilska mot beslutsfattaren, men jag skulle säga att situationen har ändrats och i dag är det vanligare att påtryckningarna kommer innan besluten, säger Helene Hedebris.

Verket skriver i sitt yttrande över utredningsförslaget att det under 2023 rapporterades 50 incidenter om våld mot deras tjänsteman, vilket var en ökning på 100 procent jämfört med 2021.

– Vi känner att vi måste ha ett skydd för dem som arbetar med väldigt kriminella personer, redan under själva handläggningen. Det hjälper inte att själva underrättelsen om beslutet inte har något namn.

”Otillräckligt”

Även Kronofogden menar att förslaget är otillräckligt.

”Inte minst mot bakgrund av det allvarliga läge Sverige befinner sig i är det av yttersta vikt att staten ger ett tillräckligt skydd till de som arbetar i allmänhetens tjänst”, skriver myndigheten i sitt remissvar.

Kriminalvården beskriver även de i sitt yttrande att det vore önskvärt om möjligheten som lagts fram för att skydda poliser också blir tillgänglig för deras anställda.

Frågan kring mer anonymisering har väckt reaktioner på olika håll. Journalistförbundet menar att transparensen inom beslutsfattande är viktig för att kunna granska verksamheter. Även en del kommuner varnar för att ytterligare anonymisering försvårar insyn och kontroll och tycker att utredningens förslag är väl avvägt. Säpo, däremot, tycker att tjänstemännens namn bör anonymiseras för att stärka anställdas utsatthet.

Följ ämnen i artikeln