I dag inleds samtalen mellan talmannen och partiledarna

Andreas Norléns uppgift: Förslag till ny statsminister

Uppdaterad 2018-09-28 | Publicerad 2018-09-27

En händelserik dag väntar för den nye talmannen Andreas Norlén (M).

I dag ska han samtala med samtliga partiledare, ett första steg mot en ny regeringsbildare.

– Det har ju sagts mycket i debatten, men det har inte sagts till talmannen mellan fyra ögon, säger Andreas Norlén i SVT:s Aktuellt.

Andreas Norléns uppgift, att lägga fram ett förslag till regeringsbildare och statsminister, inleds i dag då han kommer att samtala med alla de åtta partiledarna.

– Först vill jag att partiledarna allmänt beskriver sin respektive syn på det politiska läget. Hur de analyserar den situation vi just nu befinner oss i och naturligtvis hur de ser på de olika regeringsalternativ som har förekommit i diskussionerna och vilken väg de vill se framåt, säger Andreas Norlén i SVT:s Aktuellt.

I morgon, fredag, kommer Andreas Norlén att ha en överläggning om regeringsfrågan med de vice talmännen.

Kan bli flera samtalsrundor

Därefter kan fler samtal mellan talmannen och partiledarna bli nästa steg, i jakten på en ny statsminister och regeringsbildare.

– Då har jag ju hört alla en gång och kan göra vissa iakttagelser och dra slutsatser utifrån det. Men det kan förmodligen ge upphov till nya frågor som behöver nya svar och då får man ta en runda till, säger Andreas Norlén i Aktuellt.

Personen som Andreas Norlén föreslår ska ha stor chans att röstas igenom som statsminister av riksdagen. Däremot har Andreas Norlén ännu inte bestämt sig för om personen också måste ha en stor chans att få igenom en budget.

”Två synsätt som står mot varandra”

– Jag har fortfarande inte landat i en helt bestämd slutsats, för jag tänker att det är en fråga som jag också vill stämma av med partiföreträdarna under de här talmansdiskussionerna. Det finns ju olika skolor här, grundlagen säger att en statsminister, för att bli vald, inte får ha mer än hälften av riksdagsledamöterna mot sig, säger Andreas Norlén och fortsätter:

– Å andra sidan är det många som påpekar att en statsminister som sedan inte kan få igenom bärande delar av sin politik kanske inte är en så lyckad statsminister. Så det är de två synsätten som står mot varandra.

”Lägger ingen prestige i det”

Historiskt sett har riksdagen alltid röstat igenom talmannens första förslag till statsminister. I Aktuellt får Andreas Norlén frågan om hur viktigt det är för honom att det blir så även den här gången.

– Jag lägger ingen prestige i det. Det är klart att det är en fördel för Sverige om vi lyckas på första försöket. Men å andra sidan så har ju grundlagsfäderna och grundlagsmödrarna förutsett att det kan bli svårigheter och det är därför man har gett talmannen fyra chanser och fyra försök, säger han.

– Om jag behöver använda mer än ett försök så ser jag inte det som något nederlag.