Tre döda under svart trafikhelg

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-12-04

I natt och under måndagen fortsätter temperaturen falla.

Och på många håll i landet är det halkrisk när vägbanorna fryser på.

Utanför Stenungsund körde tre bilar av vägen vid 22.30-tiden.

– Det riskerar väl att bli fler, väglaget är inte det bästa. Det är 3-4 centimeter snö och väldigt halt, säger Jan Weirén, befäl vid länskommunikationscentralen Västra Götaland vid 00.30.

Det har varit en svart trafikhelg i Sverige med många halkolyckor.

Sedan i fredags har tre personer omkommit och ett 20-tal skadats i olika trafikolyckor – och i kväll drar ett nytt oväder in över landet.

Snö i norr och regn i söder väntas när nederbördsbyar rör sig över landet.

– Det fryser på under söndagskvällen men det börjar också bli gradvis kallare över hela landet under måndagen. Störst risk för halka är under morgon och kväll men nu kan det börja finnas halkrisk i stora delar av landet även andra tider, säger Peo Ganerlöv, meteorolog SMHI.

Det var vid 19-tiden i går som en 37-årig kvinna körde av vägen utanför Emmaboda i Småland. Olyckan skedde på länsväg 520 i höjd med Emanuelstorp. Bilen voltade i diket och kvinnan omkom. Med i bilen fanns en hund som överlevde och kördes till djursjukhus.

Olyckan utanför Emmaboda är en av många i landet i helgen:

Västra Götaland:

Den värsta inträffade natten till i lördags då två 20-åriga kvinnor omkom när de körde av vägen utanför Alingsås. Orsaken tros vara ishalka.

– Det har varit fläckvis halt på många platser i länet. Vi har kommit till den tid på året då man varar för halka generellt, säger Björ Blixer presstalesman på polisen i Västra Götaland. 

Fyra fick föras till sjukhus, varav en med helikopter efter en singelolycka utanför Bengtsfors (som tillhör Västra Götalands polisområde). Alla hade allvarliga, men inte livhotande skador.

Tidigt i morse ställde halka och snö till det på E6:an norr om Stenungsund. En minibuss körde av vägen vid 05-tiden vid Ödmålsbron, skriver Nyheter Stenungsund-Tjörn-Orust.

Örnsköldsvik

Under lördagskvällen fick nio personer föras till sjukhus efter en frontalkrock på länsväg 1067 mellan Täfteå och Torsböle, nordväst om Örnsköldsvik. Olyckan inträffade strax efter klockan 20 då två bilar kolliderade med varandra.

Tierp: Två personer skadades, varav en svårt, vid en trafikolycka i svår halka på E 4 nära Tierp på söndagskvällen.

– En bil har snurrat runt och blivit stillastående och sedan påkörd av en annan bil, säger Torsten Hemlin, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala län till TT.

Norrköping:

Under natten mot lördagen tappade en bilist kontrollen över sitt fordon och kraschade in i ett mittvajerräcke. Olyckan inträffade strax efter klockan 01 på väg 51 vid Eriksbergsrondellen utanför Norrköping.

Enligt räddningstjänsten klarade sig föraren med mindre blessyrer. Olyckan berodde troligen på halka.

Örebro

Det har varit halt i Örebrotrakten i dag. I förmiddags skedde minst fyra allvarliga olyckor på grund av halka. Den värsta inträffade på länsväg 249 vid 11-tiden, då en bil körde av vägen och voltade flera varv. Den 29-årige man som färdades i bilen kördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Vi har haft en del snö i norra delen av länet och det har varit halt, säger Anders Wallin, länsvakthavande på polisen i Örebro län.

Kristianstad: En lastbil med för hög last ställde till med mycket oreda på E22 i kväll. Tre personbilar och en polisbil drabbades i olyckan.

Lastbilens cementfundament på flaket slog i brospannet och spreds över vägbanan.

– Den har varit för hög i förhållande till bron och det har smällt, säger Marie Keismar, biträdande vakthavandebefäl Skåne.

En omkörande bil drabbades av splitterskador men föraren ska ha klarat sig undan skador, enligt polisen.

– En bil kör sedan in fundamenten som rasat ner på vägbanan och deras tillstånd är oklart, säger Marie Keismar.

Under räddningsinsatsen blir sedan en polisbil påkörd när den står stilla. I sitter en hundförare med hund som inte skadar sig vid krocken.

– Vägen är stängd och vi har en kranbil som lyfter bort fundamenten från vägen, säger Marie Keismar vid 21.30-tiden.

Från Stockholm och Malmö rapporteras relativt få olyckor i helgen. Men läget på vägarna ser ut att bli sämre. SMHI varnar för ishalka både i Svealand och Götaland under kvällen och i morgon.

– Temperaturen kryper ner mot nollan och byar med snöblandat regn drar in över Svealand och Götaland i kväll och i morgon. Det är idé att se upp på vägarna, säger meteorologen Emil Björck.

Följ ämnen i artikeln