"Domen är motsägelsefull"

Publicerad 2013-05-29

Mannen högg ihjäl sin ex-sambo med en bajonett inför ögonen på deras gemensamma barn.

I dag dömdes han i Högsta domstolen till 17 års fängelse – inte livstid som riksåklagaren yrkat på.

– Det finns en märklig motsägelse i domen, säger My Hedström som drev målet i HD.

Kvinnan var på väg hem från parken tillsammans med sina två döttrar, då tre och sex år, när gärningsmannen väntade på dem i närheten av deras tillfälliga boende, i februari förra året.

Han högg henne med en bajonett och väntade ut hennes död.

– Det sista hon får höra i livet är barnens förtvivlade gråt. Jag vet inte om det kan bli så mycket värre, säger byråchef My Hedström, som drev målet i HD för riksåklagarens räkning.

Den 46-årige mannen greps på platsen och erkände gärningen direkt. Men han har hela tiden nekat till mord och hävdat att det var en impulshandling som borde bedömas som dråp.

Psykisk störning

Tingsrätten dömde mannen till livstids fängelse, medan hovrätten sänkte straffet till 17 år. När fallet gick vidare till Högsta domstolen yrkade riksåklagaren på livstid medan mannen ville få straffet sänkt.

HD gick på hovrättens linje och dömde mannen till 17 års fängelse. Brottet i sig är värt livstid men mannen har själv åberopat en psykisk störning som inte anses obefogad, enligt HD:s dom.

– Det finns en motsägelse i domen. Först anser man att han var väldigt kontrollerad vid själva handlingen, sedan att han har nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande. Det tyckte vi inte att det fanns stöd för i utredningen, säger My Hedström.

"Hon var livrädd"

Det tidigare paret separerade sommaren 2011. Under hösten kidnappade han henne och hotade henne till livet. Han dömdes till fängelse för olaga frihetsberövande men släpptes på fri fot i väntan på att domen skulle vinna laga kraft.

Samtidigt pågick en vårdnadstvist och paret möttes i tingsrätten den 16 februari 2012. Dagen efter mördade han henne kallblodigt på Lugna gatan i Malmö. Då hade han skuggat henne och kartlagt familjens vanor. Fem dagar i rad åkte 46-åringen till Lugna gatan före det brutala mordet.

– Hon var livrädd för honom men trodde inte att han skulle göra något så länge hon hade barnen med sig. Men det hindrade ju honom inte och det värsta är att han begick den här handlingen inför ögonen på sina barn, det är oerhört försvårande, säger My Hedström.

Barnen i fosterfamilj

Barnen mår efter omständigheterna bra, enligt kammaråklagare Ulrika Rogland som tidigare drev ärendet och har träffat barnen.

– De bor tillsammans hos en fosterfamilj och har gjort det sen dess. Det är klart att de är påverkade av det här och de kommer alltid att behöva stöd. Men de är tillsammans och har det så bra de kan, säger hon.