Cancersjuka Solbritt nekas operation på grund av platsbrist

Uppdaterad 2016-08-04 | Publicerad 2016-08-03

Cancersjuka Solbritt Björkstrand, 72, från Sundsvall skulle i dag ha opererats för sin bukspottkörtelcancer.

I stället fick hon vända i dörren – på grund av platsbrist.

– Det kändes som att få sin dödsdom kastad i ansiktet. Den operationen hade kunnat rädda livet på mig, säger hon.

För tre månader sedan fick Solbritt Björkstrand, 72, från Sundsvall besked att hon har en aggressiv form av bukspottkörtelcancer och att hon behövde vård. Trots det har beskeden om operation varierat, men i juli fick hon till slut en kallelse till Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Inför operationen genomförde Solbritt flera undersökningar och samtal. Både hemma på Sundsvalls sjukhus och på Norrlands Universitetssjukhus.

När hon på tisdagsmorgonen åkte till Umeå för att bli inskriven fick hon ett chockartat besked från läkaren, vilket bland andra Sundsvalls Tidning tidigare berätta om.

– Han berättade då att jag skulle få åka hem igen då det inte blir någon operation. Han hade lika gärna kunnat slänga en disktrasa i ansiktet på mig. Större chock än detta kan man inte ge en människa, berättar Solbritt för Aftonbladet.

”Så kan det vara”

Trots att Solbritt fått besked att hon bara har några månader kvar att leva och att operationen därför skulle kunna rädda hennes liv, fanns det inget att göra åt saken, enligt läkaren, som menade att detta var politikernas och inte sjukvårdens fel.

– Jag sa till honom att du skickar hem mig med en dödsdom. Då svarade han bara att så kan det vara.

Enligt Solbritt förklarade läkaren att situationen på landets sjukhus varit ansträngd hela sommaren och att flera planerade operationer därför fått ställas in.

Trots att Solbritt vädjade om att få stanna några dagar i väntan på att en ledig tid kanske skulle dyka upp ska läkaren ha sagt nej. Hon vägrade då att lämna sjukhuset tills hon fått ett intyg med anledningen till varför operationen blivit inställd. Till slut fick hon en underskriven lapp där det stod att det berodde på att de saknade vårdplatser och hade personalbrist.

– Det fanns helt enkelt inte en säng för mig. Det är ett ganska hårt besked när man vet att man ska dö i cancer och bara har några månader kvar att leva.

”Hade kunnat rädda mitt liv”

Solbritt berättar att hon blev i princip utslängd från sjukhuset och grät hela vägen hem i bilen.

– Den här operationen hade kunnat rädda mitt liv då cancern än så länge inte spridit sig. Det var min räddning för att kunna leva några år till men nu finns det inte en chans. De har tagit ifrån mig det på ett brutalt sätt.

I nuläget vet Solbritt ingenting om framtiden. Hon berättar att hon inte sovit en blund på hela natten.

– Jag skulle egentligen ha ha legat på operationsbordet i dag men i stället får jag min dödsdom i en matsal full med folk som sitter och äter omkring oss. Läkaren sa att han var lika ledsen som jag men det hjälper inte när det ju är jag som ska dö.

Vad tänker du just nu?

– Jag bara väntar på att jag ska dö. Det kommer gå fort. De har ryckt undan den sista glimten av hopp jag hade. Jag har gett upp. Nu vill jag bara att andra ska förstå att den sjukvård vi har i dag inte fungerar och att även de kan behöva skickas hem, precis som jag. Det är ett lotteri vem som blir sjuk, men det verkar också vara ett lotteri vem som ska opereras, säger hon.

Solbritts dotter Anneli Hålén skrev under tisdagen ett inlägg på Facebook om mammans situation. Inlägget har fått stor uppmärksamhet och delats tusentals gånger.

– Jag är jätteledsen och blir fruktansvärt rädd av detta. Man tror inte att detta kan hända i Sverige i dag. Jag är själv undersköterska och vet hur det ser ut och vart sjukvården är på väg. Det är fruktansvärt och hemskt att en sådan sjuk människa bara skickas hem för att dö, säger dottern till Aftonbladet.

Flera operationer inställda

På Norrlands Universitetssjukhus bekräftar man att Solbritt inte får sin inplanerade operation på onsdagen och att det beror på vårdplatsbrist.

– Sängarna tas helt upp av akuta patienter. Bara den här veckan har vi strukit fyra cancerpatienter och en kärlkirurgisk operation. Det planerade får helt enkelt stryka på foten, även om det som i det här fallet rör sig om allvarliga sjukdomar, säger Malin Sund tillförordnad verksamhetschef till Sundsvalls tidning.

Även Ann-Christin Sundberg, tillförordnad landstingsdirektör i Västerbotten, beklagar situationen och menar att hon förstår patientens frustration och oro.

– Det är ingen ovanlig situation att operationer behöver ställas in på grund av personal- och vårdplatsbrist, framförallt på sommaren. Men det handlar om ett par dagar och inte någon längre tid, säger hon till Aftonbladet.

Är det rimligt att få ett sådant besked samma dag som man ska skrivas in?

– Det är mindre vanligt men man kan få det dagen innan så man inte behöver komma. Då det var överfullt på kirurgen i går uppstod den här situationen då det inte fanns någon vårdplats. Ibland är vårdsituationen så ansträngd att man måste avstå och vänta tills det blir lugnare och då kan man behöva stryka en patient.

Beskedet lämnades i en matsal full med folk – är det ett värdigt sätt?

– Absolut inte. Jag tar helt avstånd från det. Helt obegripligt att man gör på det sättet. Vi har en värdegrund att leva upp till och när man pratar med en patient om så svåra saker ska man ta in den på ett enskilt rum.

I nuläget vet inte Ann-Christin Sundberg när det kan bli aktuellt med en ny operation för Solbritt.

– Jag kommer att prata med de ansvariga under dagen då patienten måste få ett besked.