Skyttedal: ”Skulle inte rösta som Adaktusson”

Interna kritiken: ”Tycker jag är helt fel”

Av: Sebastian Laneby

Publicerad:
Uppdaterad:
Sara Skyttedal (SD).
Foto: AFTONBLADET
Sara Skyttedal (SD).

Flera politiker kritiserar Lars Adaktusson efter DN:s avslöjande om att KD-toppen som EU-parlamentariker röstat emot abort 22 gånger av 28.

Nu kommenterar partikollegan Sara Skyttedal abortvoteringarna.

”Jag skulle inte ha röstat som Adaktusson”, skriver hon på Facebook.

Vid 28 voteringar som rör aborträtten har Adaktusson tryckt på nej-knappen 22 gånger, ja-knappen fyra gånger och lagt ner sin röst två gånger.

Det rapporterade Dagens Nyheter under tisdagskvällen.

Avslöjandet fick flera svenska politiker att gå i taket.

”När andra partier röstar mot rätten för våldtagna 10-åringar att göra abort, står vi fast. Aborträtten är en mänsklig rättighet”, skrev bland annat C-ledaren Annie Lööf.

”Kan Adaktusson sitta kvar?”

”Är detta vad ni kallar brunsmetning? Kan Kd ha kvar Lars Adaktusson? Detta var ett våldtaget barn. Var är EBT och Skyttedal nu?”, kommenterade Fredrick Federley (C) rapporterna om att Adaktusson som enda svensk röstade emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay – som nobbat en våldtagen tioårig flicka att genomföra abort.

Adaktussons partikamrat och KD:s toppkandidat i EU-valet, Sara Skyttedal, går nu emot sin kollega.

”Tycker jag är helt fel”

”Att aktivt rösta emot en resolution som fördömer vedervärdiga förhållandena och kvinnoförtryck i tredje land – det tycker jag är helt fel”, skriver Skyttedal på Facebook.

Hon skriver också: ”Jag skulle inte ha röstat som Lars Adaktusson”.

Hon redogör för KD:s linje, säger att hon står bakom svensk abortlagstiftning och att hon ska göra ”allt som står i min makt för att förhindra att Bryssel ska få inflytande över svenska kvinnors rätt till abort”.

”Jag kan inte detaljerna kring alla de omröstningar som nu refereras i media, men jag vill vara tydlig med att jag aldrig kommer att avstå från möjligheten att rikta kritik mot länder som kränker kvinnor”, avslutar Skyttedal.

Partiledaren Ebba Busch Thor kommenterar också uppgifterna under tisdagskvällen:

”Kristdemokraterna står bakom svensk aborträtt och det har vi gjort i flera decennier. Det här är Kristdemokraternas linje vad gäller abortlagstiftningen. Ingen annan”, skriver hon på Twitter.

”Extrema åsikter”

I ett långt Facebook-inlägg skriver Adaktusson själv om DN:s rapportering.

”Artikeln ger intryck av att mina åsikter skulle vara närmast extrema”, kommenterar KD-toppen och hävdar att det ”redan i ingressen finns ett påstående som är direkt falskt”.

Han skriver också att det finns ”anledning till självkritik”.

”I retrospektiv är det lätt att tänka att jag exempelvis borde ha avstått istället för att rösta emot i något eller några fall. Men min intention har varit att stå upp för partiets politik, så som jag tolkat den i varje enskild situation”.


Hela Lars Adaktussons Facebook-inlägg:

Allt du behöver veta om Aftonbladets EU-debatt

Vad: Aftonbladets debatt mellan partiernas toppnamn i EU-valet på söndag.

Var: I Aftonbladets app eller på aftonbladet.se.

När: Klockan 20.00 i kväll, fyra dagar före valet.

Hur: Debatt med Robert Aschberg som programledare och Lena Mellin som bisittare.

Medverkande: Malin Björk (V), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Sara Skyttedal (KD), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Peter Lundgren (SD) och Soraya Post (FI).

Ämnen: De som väljarna tycker är viktigast: klimat och miljö, flyktingar och invandring samt terror- och brottsbekämpning.

Publicerad:

LÄS VIDARE