Man häktas – stor sökinsats efter kvinna

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2021-09-28

Polisen söker av en damm utanför Oxie som varit avspärrad sedan måndagseftermiddagen. Polisens kriminaltekniker och hundförare finns på plats tillsammans med helikopter och ett stort antal polispatruller.

En 49-årig man häktas misstänkt för människorov av en kvinna i Malmö.

Polisen fortsätter att söka efter kvinnan och genomför dykningar i en damm vid en golfklubb.

Den 49-årige mannen greps natten till lördag och häktades på tisdagseftermiddagen på sannolika skäl misstänkt för människorov av en kvinna i 30-årsåldern.

– Utredningen fortskrider nu med full kraft, säger åklagare Lena Körner till TT efter häktningsförhandlingen.

Polisen har gjort tekniska fynd, bekräftar hon, men hon vill inte säga var eller vilken typ av fynd. På grund av förundersökningssekretessen vill hon inte säga varför mannen är misstänkt för människorov.

Förnekar brott

Mannen och hans försvarsadvokat Carl Hofvendahl var med på länk när häktningsförhandlingen hölls i säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö.

– Han förnekar brott, sade Carl Hofvendahl när förhandlingen startade.

Den misstänkte motsatte sig att han skulle häktas med restriktioner. På åklagarens begäran hölls förhandlingen bakom stängda dörrar och efter en knappt timmes förhandling beslutade tingsrätten att han skulle häktas med restriktioner.

Haft relation

Mannen greps efter att polisen fått samtal efter midnatt natten till lördag från någon som ville anmäla en kvinna försvunnen. Polisen kontrollerade då hennes bostad, som var tom.

Kvinnan och mannen ska tidigare ha haft en relation, och polisen har uppgett att man har information som tyder på att mannen varit inblandad i hennes försvinnande.

Kvinnan har haft skyddade personuppgifter och ansökte en tid före försvinnandet om kontaktförbud, men det avslogs. Vid tiden för ansökan delade mannen och kvinnan bostad och då gäller särskilda villkor för att åklagaren ska bevilja kontaktförbud, förklarar Lena Körner, som inte själv handlade begäran.

Andra brottsmisstankar

Kvinnan hade också polisanmält mannen för bland annat hot.

– Han är misstänkt för andra brott, men jag begärde honom inte häktad för det utan för människorov, säger Lena Körner.

TT: Tror ni att hon är vid liv?

– Alla hoppas ju att hon är vid liv, säger åklagaren.

Observationer som gjorts har lett till ett omfattande sökarbete i området Oxie med omnejd. Där har polisen fortsatt med sitt eftersökningsarbete med hundpatruller och helikopter.

– Vi har inte anträffat den här kvinnan än så länge. Vi har sökt i Oxie med omnejd och det kommer att göras dykningar i en damm i närheten av en golfbana, säger polisen presstalesperson Nils Norling till TT vid 16-tiden.

I samband med sökinsatsen har Transportstyrelsen beslutat om flygförbud över det område i Oxie där polisen letar, men när mörkret faller kommer det bli svårt att söka med samma kraft.

– Finns det information som gör någon eller några platser särskilt intressanta är det självklart så att vi ändå kan genomföra sök där. Men när mörkret kommer blir det tyvärr svårare att driva det här storskaliga sökandet som har pågått under dagen, säger Nils Norling.

Följ ämnen i artikeln