KD-förslaget – satsa mer på vägar än tåg: Ska prioriteras

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-09-30

KD vill satsa 10 miljarder på att bygga ut vägnätet i det partiet kallar hjärtlandet.

Det är mer än vad man vill satsa på tågen.

– Utan bilen stannar Sverige, säger partiledaren Ebba Busch.

I sitt förslag till budget vill Kristdemokraterna satsa på att bygga ut och rusta upp vägnätet i det så kallade ”hjärtlandet”, på landsbygden och små- och medelstora städer i landet.

2,5 miljarder kronor ska satsas under 2022. Under hela budgetperioden lägger KD 10 miljarder kronor på att rusta upp vägar på glesbygd och landsbygd.

– Det är mer 6,5 miljarder mer än vad regeringen lägger och det är primärt vägar utanför de stora städerna som får ta del av dem, säger Ebba Busch när Aftonbladet når henne i bilen.

Ebba Busch, KD.

”Tvingas sänka hastigheten”

I sitt förslag skriver partiet att vägarna i landet är eftersatta och att de bör prioriteras högre än tågen i det här läget.

– På många vägar tvingas Trafikverket idag sänka hastigheten för att de är i så dåligt skick. Det innebär att föräldrar får mer tid för att pendla till jobb och för att hämta och lämna barn och företags leveranstider blir längre, säger Ebba Busch.

Om Sverige ska lyckas sänka koldioxidutsläppen och nå klimatmålen, är det då en rimlig prioritering att satsa mer på bilvägar än på tåg?

– Man ska komma ihåg att det inte är bilen som är problemet, det är utsläppen. Utan bilar stannar Sverige. Vi kan nå våra klimatmål om vi har en realistisk plan för elförsörjningen, säger Ebba Busch.

Säger nej till höghastighetståg

Enligt henne har KD råd att både satsa på att rusta upp vägnätet och satsa på järnvägen eftersom man säger nej till höghastighetstågen, som regeringen sagt ja till och som Ebba Busch menar är en storstadssatsning.

– Höghastighetstågen sväljer mycket av infrastrukturmedlen att vi kan frigöra medel att satsa på andra lokala tågbanor. De lägger för mycket krut på våra storstäder, vi prioriterar bil och järnvägar i de mindre städerna.

Följ ämnen i artikeln