Nyköping

Mordet på 21-åringen i Nyköping en gåta

Åklagaren markerar mot uppgifter om att offret var kriminell

Av: 

Adam Westin

NYHETER

NYKÖPING. En 21-årig man sköts till döds vid sin förra skola i Brandkärr.

På tisdagen begravdes han.

– Det var som att någon inte kunde se honom lyckas, säger en syster.

Många hade samlats i den regntunga höstluften på Nya kyrkogårdens muslimska kvarter, för att ta farväl och kasta jord över kistan.

En av alla som delade sorgen var Dragan Petrovic från Grönlunds yrkesutbildningar, där 21-åringen studerade för att ta lastbilskörkort.

– Han var en väluppfostrad ung kille. Jättetrevlig, tillmötesgående och allt det bästa man kan tänka sig, säger Dragan Petrovic.

För familjen är det fortfarande en gåta varför 21-åringen sköts ihjäl.

Åklagaren: Så är inte fallet – punkt

Den mördade 21-åringen från Brandkärr i Nyköping var ostraffad och levde inte ett kriminellt liv. Det har åklagaren i fallet gått ut och klargjort.

– Det har tyvärr funnits uppgifter i media som skulle kunna tolkas som att han hade ett kriminellt samröre, kriminell bakgrund eller hur man nu väljer att uttrycka sig. Så är inte fallet. Punkt, säger Ola Björstrand, vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Nyköping.

Den unge mannen sköts till döds sent på kvällen torsdagen den 17 september. Vännerna och familjen har reagerat starkt mot skriverierna om att han skulle ha varit kriminell.

– Det är så konstigt att det här har hänt. Ingen förstår varför just han skulle drabbas. Det var som att någon inte klarade av att se honom lyckas, säger 21-åringens syster.

Efter begravningen.

Sköts vid sin förra skola

Skjutningen skedde vid Långbergsskolan i Brandkärr, där 21-åringen själv varit elev.

Vännerna beskriver honom som en glädjespridare med stora planer. Efter studenten hade 21-åringen jobbat på stålföretaget SSAB. När pandemin satte stopp för arbetet där bestämde han sig för att ta lastbilskörkort, vilket han tänkt arbeta med parallellt med vidare studier. Han ville bli jurist.

Många hade samlats på Nya kyrkogården för att ta farväl.

Föreningspersonligheten Jeremias Varas kände 21-åringen sedan han var liten. Under det senaste åren hade 21-åringen arbetat med att starta en egen förening för unga i Brandkärr.

– Det är väldigt sorgligt. Så långt som han hade kommit och fått alla papper i ordning. Han studerade ju till lastbilschaufför och var jättestolt över att det gick så bra. Så han ville väldigt mycket och ambitionerna var höga, säger Jeremias Varas, som är fotbollsansvarig i IFK Nyköping.

Under begravningen uppmanade imamen ungdomar att kämpa och vara till nytta för samhället.
Han ville väldigt mycket och ambitionerna var höga, säger Jeremias Varas, som är fotbollsansvarig i IFK Nyköping

Under begravningsceremonin tog imamen upp en dödsskjutning från i juni, då en man i samma ålder sköts till döds i Nyköping. Imamen manade alla ungdomar till att kämpa och vara en person som samhället har nytta av.

– Om var och en gjorde sitt skulle såna här saker inte hända. 21-åringen var inte med i något gäng eller liknande, absolut inte. Ändå har detta hänt. Vi vill inte att en tredje person skjuts till döds här i Nyköping, och vi skulle vilja stoppa allt som händer i landet. Det är vår dröm, säger Ali Abdulaziz som är aktiv i Somaliska föreningen i Nyköping.

Ali Abdulaziz säger att sånt här inte skulle hända om var och en gjorde sitt.

Ingen gripen för mordet

Ingen har gripits misstänkt för mordet. Utredningen leds av vice chefsåklagare Ola Björstrand på åklagarkammaren i Nyköping.

Han vill inte gå närmare in på detaljer i utredningen och vill heller inte svara på frågan i fall måltavlan kan ha varit en annan.

– Jag förstår frågeställningen men då är vi inne på en sakuppgift i utredningen och det kan jag inte kommentera, säger Ola Björstrand.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Mordet är fortfarande en gåta för familjen.
Åklagaren har tillbakavisat uppgifter om att dödsoffret skulle ha varit kriminell.
Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen befarar hämndaktioner efter skjutningar i Sörmland

ÄMNEN I ARTIKELN

Nyköping

Mord