Ebba Busch i SVT-tjafs om hustvisten

Uppdaterad 2021-02-25 | Publicerad 2021-02-24

När KD-ledaren Ebba Busch konfronterades med risken att utredas för förtal efter en text på Facebook om hustvisten brände det till i SVT-studion.

– Jag kommer inte att tillåta mig att bli pressad, säger hon i programmet 30 minuter.

Hustvisten mellan Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och 81-åriga Esbjörn fortsätter att eskalera.

Efter ett inlägg på sociala medier där Ebba Busch ifrågasätter Esbjörns juridiska ombud och hänvisar till gamla brottsdomar har hon nu anmälts till särskilda åklagarkammaren för förtal.

Juristen Mårten Schultz har sagt att Ebba Buschs uttalande kan ligga inom ramen för förtal. Men när partiledaren själv konfronteras med detta i SVT-programmet 30 minuter ryter hon ifrån.

”Ensidig medierapportering”

– Det har ju inte skett och jag undrar hur du ser på det faktum att du ställer den frågan till mig med någonting som faktiskt inte skett, säger hon.

Ebba Busch, partiledare i Kristdemokraterna.

Anders Holmberg säger att Mårten Schultz visst har skrivit det som nämndes, och att förtalsanmälan nu ska ha kommit in.

– Du väljer att lyfta det här i intervjun som handlar om svensk politik och om vägvalet som Sverige står inför nu. Jag tror att många tittare vill höra vad vår policy handlar om.

Huset som allting handlar om.

Anders Holmberg hinner knappt svara innan Ebba Busch säger att de pratat väldigt lite sakpolitik i intervjun.

Det här handlar om hur Ebba Busch som partiledare uttalar sig på sociala medier, förklarar programledaren.

Då säger Ebba Busch att hon redan svarat på frågan och att om Anders Holmberg ”inte tål svaret bör han inte ställa frågan”. Hon säger också att medierapporteringen varit ensidig.

– Jag kommer inte att bidra till ett mediaspel där man piskar upp något som ännu inte skett och där man spelar rakt i händerna på de som för sex månader sedan hotade mig aggressivt, med att smutskasta mig i syfte att få mig att backa ur den här situationen, svarar Ebba Busch.

Aftonbladet har sökt Ebba Busch via Kristdemokraternas presstjänst.

”Vi har förstått att en anmälan är gjord. Det har inte varit möjligt att få ta del av den och därför vet vi inte heller vad den innehåller. Därmed är det också svårt att ge någon vidare kommentar” skriver presstjänsten i ett sms.