Gymchef slänger alla vågar – tar avstånd från sjuka ideal

Publicerad 2017-05-20

Gymchefen Per Christiansson, 50, vill inte bidra till ätstörningar eller kroppsfixering. Därför har han valt att slänga ut alla vågar på föreningens anläggningar, skriver Sydsvenskan.

– Vågen är ett jävligt dåligt redskap för att mäta välmående. Det är vår skyldighet att ta avstånd från sjuka ideal, säger han.

Per Christiansson är vd för gymanläggningen Formtoppen. Idag har föreningen tre anläggningar och runt 7000 medlemmar i Skanör, Höllviken och Västra Ingelstad i Skåne.

– Vi har många medlemmar. Träningstrenden utomlands och i Sverige är fantastisk. Men det finns en baksida. Vi matas med osunda ideal hela tiden, vilket gör att många får ett osunt beteende gällande matintag och träning, säger han till Aftonbladet.

”Tvungen att agera”

Per berättar att han både har haft anställda och medlemmar med ätstörningar och ett osunt förhållande till träning.

– Jag kände att jag var tvungen att agera. Jag kontaktade föreningen Frisk och Fri. Vi startade ett pilotprojekt där vi tog fram en utbildning för att höja de allmänna kunskaperna om ätstörningar i träningsvärlden och hur man kan agera gentemot en person som är drabbad. Alla gym som ger ut den utbildningen till sina anställda blir certifierade.

Men att skrota vågen var igen självklarhet. När en orolig mamma ringde och berättade att hon var orolig över sin son som hade anorexia, och bad Per ta bort vågen blev hans svar nej.

– Det där samtalet har jag tänkt på mycket. Jag förstod inte allvaret i problematiken då. Jag ångrar det. För någon månad sedan slängde jag allihopa. Vågen är ett jävligt dåligt redskap för att mäta välmående. Det är vår skyldighet att ta avstånd från sjuka ideal.

”Lika viktigt som att ta avstånd från doping”

En ytterligare anledning till att skrota vågen är för att gymmet vill ta ansvar för de barn och ungdomar som tränar på Formtoppen. 1500 av föreningens 7000 medlemmar är under 20 år.

– Många tonåringar brottas med ett kroppsideal som inte går att uppnå. Vi är absolut inga moralpredikare men jag tycker det här arbetet är lika viktigt som att ta avstånd från doping.

Gymmets beslut om att våga vägra vågar gick inte hem hos alla medlemmar.

– Det är främst män över sextio som har klagat. Den värsta kommentaren jag har fått hittills är ”Varför ska jag behöva lida för att någon har en ätstörning”. Så vill inte jag bli när jag fyller sextio.

Men klagomålen stoppar inte Per från att fortsätta vidta åtgärder.

– Nu efter sommaren ska vi plocka bort alla solarium och skapa ännu fler spegelfria zooner.

Följ ämnen i artikeln