Tyska underrättelsechefen ”Carsten L” misstänks vara dubbelagent

Publicerad 2022-12-28

BND:s högkvarter i Berlin.

Tyska underrättelsechefen ”Carsten L” misstänks vara en dubbelagent.

Han anklagas för att ha läckt statshemligheter och spionerat för Ryssland – och kan ha blivit utpressad.

Det hela avslöjades genom att Tyskland fick tips av ett annat lands underrättelsetjänst som snokat i ryska system, enligt Der Spiegel.

I Sverige står två bröder inför rätta misstänka för olika spioneribrott, varav en av dem en myndighetschef som anklagas för att ha laddat ner och läckt känsliga försvarshemligheter till Ryssland.

Nu utspelar sig en liknande historia i Tyskland.

För en vecka sedan greps en man vid namn ”Carsten L” i Berlin och polisen slog till mot hans bostad, arbetsplats och ytterligare en adress. Han är tysk medborgare och jobbar på den tyska underrättelsetjänsten, BND, och var tills nyligen chef på ”Technical Intelligence”, rapporterar Focus. I sin yrkesroll har han haft tillgång till mycket känsliga dokument och nu anklagas han för att ha spionerat för Rysslands räkning och läckt hemliga uppgifter.

Avgörande tips

Vad som avslöjade hans påstådda dubbelliv har hittills varit oklart. Nu publicerar Der Spiegel uppgifter om att den tyska säkerhetspolisen insåg att de hade en mullvad i sin egen organisation efter att de fått ett tips från ett annat västerländskt lands underrättelsetjänst. Det tipset uppges ha varit avgörande.

För några veckor sedan hittade det landets agenter tyska BND-uppgifter i dokument som förvarades i ryska system. Tyska underrättelsetjänsten informerades och kunde senare lokalisera ”Carsten L” som en misstänkte. Ytterligare en BND-medarbetare tros ha öppnat hemliga dokument men är i nuläget inte formellt misstänkt, enligt Der Spiegel.

Information om Ukraina

Dokumenten som uppges ha förts vidare till rysk ägo ska vara tyska statshemligheter. Enligt uppgifter ska han bland annat ha fört vidare hemlig information om läget i Ukraina till Ryssland. Vad motivet skulle ha varit är ännu inte bekräftat men han kan ha blivit utpressad, skriver Der Spiegel.

Han utreds nu misstänkt för förräderi. Enligt Focus bedriver polisen nu en intensiv utredning i jakten på information om hur han ska ha rekryterats och hur mycket som läckt.

Att en av de högsta cheferna misstänks vara spion har skakat den tyska säkerhetspolisen och underrättelsetjänsten där omkring 6 000 personer arbetar, rapporterar Focus.

”Carsten L” beskrivs som underrättelsetjänstens ”stora öra”. Han har bland annat tagit emot, hanterat och levererat hemlig information vidare till den tyska regeringen.

Polisen har varit mycket återhållsam med information kring utredningen.

"Vi har att göra med Ryssland som är en aktör vars vilja att använda våld är något vi måste räkna med. Av denna anledning kan BND för närvarande inte avslöja några ytterligare detaljer om fallet. Varje detalj skulle kunna användas av Ryssland i dess avsikt att skada Tyskland", har Bruno Kahl, generaldirektör på underrättelsetjänsten tidigare sagt.

I april tidigare i år utvisade Tyskland 40 personer som misstänktes vara potentiella spioner, rapporterar Reuters.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln