Demoskop: Var femte svensk är rädd för att drabbas av skjutningar

Publicerad 2023-10-05

En stor ökning jämfört med i mars i år.

Våldsvågen i Sverige eskalerar.

Nu uppger var femte svensk att de är oroliga för att drabbas av en skjutning eller explosion, enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

– Nu när det har intensifierats de senaste veckorna så kan vi se en stor skillnad jämfört med mars i år, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Den senaste månaden har nyheterna om explosioner och skottlossningar avlöst varandra – och många oskyldiga och anhöriga har drabbats av den eskalerande gängkonflikten.

Enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop är ungefär var femte svensk orolig för att själv drabbas av en skottlossning eller explosion.

Svenskarna är även oroligare för att en närstående ska drabbas av en skjutning.

– Gängskjutningarna har pågått under en lång tid, det är inget nytt. Men sen nu när det har intensifierats de senaste veckorna så kan vi se en stor skillnad jämfört med mars i år, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Orolig för att närstående ska drabbas av explosion

Även att drabbas av en explosion är var femte svensk orolig för.

När det kommer till att en närstående ska drabbas av en explosion så är i dag fler oroliga jämfört med vad de var i mars i år – och ökningen är större än med skjutningar.

– Explosioner uppfattas som att de kan hända var som helst, och när man ligger och sover. Det känns även som att det har spridits till vanligtvis trygga områden, säger Karin Nelsson.

En 24-årig kvinna som inte var måltavla dog i en sprängning i Uppsala i September.

Kvinnor oroligare än män

Oron i samhället har därmed ökat bara sedan mars. I Stockholm, Göteborg och Malmö har oron ökat mer än i andra kommuner.

Samtidigt är kvinnor betydligt mer oroliga än vad män är. 40 procent av kvinnorna är oroliga för att deras närstående ska bli utsatta för en skjutning – jämfört med 30 procent av männen.

Detta är dock inget nytt enligt Nelsson.

– Det är ett vanligt mönster vi ser att kvinnor känner sig mer otrygga än män, säger hon.

Så ska gängvåldet stoppas

Under tisdagsförmiddagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna åtgärder i kampen mot gängkriminaliteten.

Där framkom det bland annat att de vill ha fler övervakningskameror – samt ge polisen rätt att använda AI-teknik för att kunna identifiera gärningsmän.

Bland de tillfrågade svenskarna i Demoskops undersökning var det dock en tydlig åtgärd som krävdes för att stoppa gängvåldet, nämligen att stärka samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet.

28 procent tycker att det är den viktigaste åtgärden för att minska skjutningarna och sprängningarna i samhället.

Men det som svenskarna tror har störst effekt på att minska skjutningarna och sprängningarna är hårdare straff kopplat till gängkriminaliteten – vilket hela 47 procent anser skulle vara mest effektivt.

– Många har även pekat på vikten av fler poliser och bättre gränskontroll, säger Karin Nelsson.





Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.