Nya Zeelands premiärminister avgår

Publicerad 2023-01-19

Efter nästan sex år avgår Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Hon gav det överraskande under en presskonferens på torsdagen – där hon också berättade om sina privata planer.

– Clark, låt oss äntligen gifta oss, sa hon till sin fästman.

På eftermiddagen, lokal tid, ställde sig Jacinda Ardern framför mikrofonerna på Labourpartiets årliga kongress. Hon sa att hennes sista dag som premiärminister blir 7 februari.

42-åringen uppgav att hon ägnat de senaste månaderna åt att försöka hitta motivation för ytterligare en mandatperiod. Hon kom fram till att hon inte orkar.

– Efter sex år med några stora utmaningar är jag mänsklig. Politiker är människor. För mig är det dags, sa hon.

Hade tårar i ögonen

Jacinda Ardern var märkbart känslosam och tårfylld när gav beskedet, skriver RNZ.

– Att leda ett land är det mest privilegierade jobbet man någonsin kan ha, men också ett av de mest utmanande. Du kan inte och bör inte ha det om du inte har fullt med bränsle i tanken plus lite i reserv för oväntade utmaningar.

Nya Zeeland går till val 14 oktober. Labour ska rösta fram en ny ledare efter Ardern redan på söndag, meddelade hon också.

Hon avslutade sitt tal med att rikta sig till sin man, TV-presentatören Clarke Gayford, och sin fyraåriga dotter Neve.

– Så, till dig Neve, jag ser fram emot att vara med när du börjar skolan i år. Och till dig, Clarke, låt oss äntligen gifta oss, sa hon.

Vikande stöd på slutet

Jacinda Ardern blev premiärminister för en koalitionsregering 2017 och ledde sedan sitt parti till en övertygande seger i valet 2020. På sistone har hon fått se Labours och sin egen popularitet dala i opinionsundersökningar, skriver TT.

Under hennes tid vid makten har Nya Zeeland upplevt flera kriser:

Terrordådet mot två moskéer 2019, ett dödligt vulkanutbrott på turistön White Island i slutet av samma år och bara några månader senare exploderade coronapandemin där landet stack ut internationellt med sina stenhårda restriktioner.

Följ ämnen i artikeln