Danska samtalen fortsätter – utan utredningshot

Martin Yngve/TT

Publicerad 2022-12-11

Mette Frederiksen ger uppdateringar om läget i regeringsförhandlingarna, här på en bild från slutet av november.

Mette Frederiksen ser ut att kunna lägga hotet om ett riksrättsåtal i minkfrågan bakom sig. Men de rekordlånga danska regeringsförhandlingarna har ännu inte nått sitt mål.

– Jag förväntar mig nya förhandlingar i morgon, säger hon efter helgens manglingar.

Två av de partier S-ledaren Mette Frederiksen förhandlar med vänder i frågan om advokatgranskning av minkkommissionens rapport och Frederiksens ansvar i frågan.

– Man kan inte gå in i ett regeringssamarbete med en juridisk granskning hängande över landets statsminister, säger Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen till DR på söndagen och får medhåll av Moderaternes Lars Løkke Rasmussen.

Med u-svängen finns det ingen politisk majoritet i folketinget för en särskild juristgranskning, som i sin tur hade kunnat ligga till grund för ett riksrättsåtal mot statsministern eller någon annan person.

Beskedet underlättar för förhandlingarna, men också för en svekdebatt – båda ledarna krävde nämligen under valkampanjen en utredning.

”Enormt svek”

Kritiken lät inte vänta på sig från de högerpartier som inte deltar i samtalen med Frederiksen.

– Där jag kommer från är ett löfte ett löfte, säger Nye borgerliges partiledare Pernille Vermund och anklagar sina kolleger för att hellre bli ministrar än att hålla ord.

– Ett enormt svek mot danskarna i allmänhet och minkuppfödarna i synnerhet, mullrar Danmarksdemokraternes ledare Inger Støjberg.

Inte klara ännu

Det var just frågan om granskningen som ledde till valet i november. Stödpartiet Radikale venstre räddade i somras Frederiksens regering när minkkommissionens rapport kom, men krävde samtidigt att val skulle utlysas under hösten.

Mette Frederiksen själv säger i en kommentar på söndagen att det är viktigt att minkuppfödarna får den kompensation de har rätt till, så fort som möjligt, men att hon inte ytterligare vill diskutera frågan.

Hennes Socialdemokratiet blev i valet den 1 november största parti och hon har fullt upp med att hitta en regering. I samtalen återstår nu fyra partier, men någon lösning har inte kommit, trots att förhandlingarna har pågått längre än efter något val de senaste 70 åren.

– Vi har förhandlat rätt länge nu. Men jag är optimistisk och tror att vi kan bilda en bred regering säger hon till TV2 och uppger att det inte heller på måndagen kommer presenteras en regering.

– Vi är inte klara ännu, säger hon kort till DR.