Drev tortyrsekt i lyxvillan – nu skärps straffet

Beordrade skendränkningar som uppfostring

Publicerad 2022-09-28

I en lyxvilla i södra Stockholm drev kollektivet ett företag och levde ett stilla liv.

Men bakom fasaden gömde sig en tortyrsekt där medlemmarna tvingades utstå skendränkningar och sexuellt våld.

Nu skärper hovrätten straffet och dömer ledaren till åtta års fängelse.

Den 41-årige mannen fälls för en stor mängd brott mot sex olika personer varav två minderåriga.

Han döms för våldtäkter mot barn, flera fall av grov misshandel och olaga frihetsberövande som skett under period av nära tio år.

Rätten ändrar därmed också tingsrättens dom, och dömer bland annat mannen för ett antal brott som han tidigare friats för.

Sekt i lyxvilla

För polisen började allt med att en 17-årig flicka anmälde att hon blivit hotad på nätet. När utredarna tittade närmare på ärendet, förstod de snabbt att hoten bara var en liten del av en större berättelse.

Genom att gå igenom gamla nedlagda utredningar, kunde polisen snabbt se ett mönster. Spåren ledde mot en 41-årig man som under flera år bott i en en lyxvilla södra Stockholm tillsammans med några andra människor.

Utåt sett levde de ett vanligt liv, och drev ett företag tillsammans, men bakom de höga häckarna tvingade mannen de andra att utföra skendränkningar på varandra. Han utsatte flera av dem för slag och sexuellt våld.

– Det var som en sekt, har Peter, som var en av de som bodde i huset, tidigare berättat för Aftonbladet.

Tortyrsekten. Den dömde huvudmannen till höger. Intervjuade ”Peter” till vänster.

Skärper straffet

Mannen åtalades under vintern 2021, för bland annat våldtäkter mot barn och grov misshandel. I tingsrätten dömdes han till sex års fängelse, och nu skärper alltså hovrätten straffet till åtta års fängelse. Han döms bland annat för sju fall av våldtäkt mot barn och fyra fall av grov misshandel, varav tre genom skendränkning.

I domen skriver rätten att det finns flera försvårande omständigheter, och att målsäganden utsatts för upprepade allvarliga övergrepp under flera års tid. Det handlar om brottslighet som pågått under flera år, och som rätten beskriver som ”ett systematiskt utnyttjande av målsäganden”.

41-åringen har konsekvent nekat till brott, och hävdar att målsägarna utsatt honom för en komplott för att pressa honom på pengar.

Följ ämnen i artikeln