Fem punkter om explosionen i Polen

Uppdaterad 2022-11-16 | Publicerad 2022-11-15

En stor explosion inträffade i polska Przewodów nära den ukrainska gränsen på tisdagen.

Enligt polska UD var det en rysktillverkad raket som slog ner.

Det här vet vi om händelsen.

1. Explosion i polsk by

En explosion skedde klockan 15.40 på tisdagen i polska byn Przewodów, sex kilometer från gränsen till Ukraina. Explosionen inträffade vid en jordbruksanläggning och dödade två personer, uppger polska medier. Samma dag attackerades Ukraina i ett ryskt massanfall med omkring hundra raketer. Enligt uppgift till Radio Zet kan explosionen ha orsakats av delar från en sönderskjuten rysk raket som ukrainska armén skjutit ner.

2. Ryssland pekas ut – och nekar

En källa inom USA:s underrättelsetjänst uppger för AP att det var två ryska raketer. Polska Radio Zet publicerar uppgifter om att det ska röra sig om två ryska raketer. Ryssland slår ifrån sig anklagelserna. Ryska UD uppger i ett uttalande att anklagelserna är ”en avsiktlig provokation för att eskalera situationen” och menar att Ryssland under dagen inte utfört attacker mot mål nära den ukrainskpolska gränsen, enligt nyhetsbyrån TASS.

3. Polen höll krismöte

Premiärminister Mateusz Morawiecki kallade efter händelsen till krismöte med bland andra landets utrikesminister, justitieminister och befälhavare inom polska försvaret. Efter mötet meddelades att man höjer den militära beredskapen i hela landet. President Duda talar med flera världsledare, bland annat Nato-generalen Jens Stoltenberg och USA:s president Joe Biden som uttryckte sitt stöd.

4. Motstridiga uppgifter om roboten

Vid midnatt natten mot onsdag höll Polen presskonferens. Polska utrikesdepartementet uppgav då att det var en rysktillverkad raket som slog ner i byn Przewodów och dödade två personer.

”Med anledning av detta har utrikesministern Zbigniew Rau kallat in den ryska ambassadören till utrikesdepartementet och krävt omedelbar och detaljerad förklaring”, skriver polska UD i ett pressmeddelande.

Senare twittrade en reporter från nyhetsbyrån AP uppgifter, med hänvisning till amerikanska källor, om att roboten ska ha skjutits från Ukraina för att skjuta ner en rysk robot.

5. Nato blixtinkallar ambassadörer

Flera världsledare uttryckte sin oro och betonade vikten av att gå till botten med vad som hänt. Generalsekreterare Jens Stoltenberg twittrade att Nato har kontakt med allierade. Senare bekräftades att Nato blixtinkallat till möte i Bryssel på onsdagsmorgonen på grundval av Natofördragets artikel 4.

– Generalsekreteraren kommer att leda ett krismöte med Nato-ambassadörer i morgon för att diskutera denna tragiska händelse, sa Natos talesperson Oana Lungescu på tisdagen, enligt AFP.

Följ ämnen i artikeln