Insats på brinnande Stena Scandica får pris

TT

Publicerad 2023-02-12

Bild på när den eldhärjade Stena Scandica anlände till Nynäshamn. Arkivbild.

På väg till Lettland utbröt en omfattande brand på färjan Stena Scandicas bildäck.

Nu hyllas de som bidrog till att konsekvenserna kunde begränsas genom att få SOS Alarms 112-pris.

”Insatsen är ett lysande exempel på god samordning för att rädda liv, egendom och miljö. Att samordna och verka tillsammans på ett systematiskt sätt är a och o i kris – detta har årets pristagare verkligen visat prov på”, säger Madeleine Raukas, vd på SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Årets pris tilldelas Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Storstockholms brandförsvar, Räddningstjänsten Östra Blekinge och Stena Scandica.

Fartygsbranden inträffade i augusti i fjol. Stena Scandica, byggd 2005, var på väg till Ventspils i Lettland från Nynäshamn. Ombord fanns 241 passagerare och 58 besättningsmedlemmar.

Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddning på Sjöfartsverket, är glad över utmärkelsen. Insatsen var den mest omfattande de upplevt på mycket länge, säger han.

”De besvärliga förhållanden som rådde innebar många timmars arbete i hårt väder för besättningar, räddningspersonal och passagerare. Det är ett styrkebesked att vi tillsammans lyckades hantera situationen”, säger han i pressmeddelandet.

Branden på bildäck gjorde att fartyget blev strömlöst. Även om branden släcktes fortsatte det strömlösa fartyget att driva. Evakuering inleddes, men kunde senare blåsas av.

Följ ämnen i artikeln