Regeringen vill införa kronvittnen

Publicerad 2022-01-28

Regeringen planerar att genomföra ett flertal rättspolitiska reformer för att stoppa gängkriminalitet.

Man vill bland annat införa straffrabatt för tilltalade som hjälper polisen i andra brottsutredningar.

– Det ska löna sig att samarbeta med polisen och åklagarna, säger Morgan Johansson (S), justitieminister.

Regeringen har sammanställt ett stort reformpaket för att stärka rättsväsendets möjligheter att komma åt den organiserade brottsligheten i Sverige.

Under fredagen presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) regeringens förslag kring ett så kallat kronvittnessystem.

Kriminella som stoppar andra kriminella får lägre straff

Kronvittnessystem innebär att en person som åtalats kan få lindrigare dom – om personen hjälp polisen att sätta dit någon annan kriminell.

– Det innebär rent konkret att det finns en möjlighet att sätta ner straffet om den tilltalad har medverkat i utredningen kring någon annans brott, säger Morgan Johansson (S).

Modellen med kronvittnen finns redan i våra grannländers rättssystem. Regeringen har tittat på både Danmark och Norge för de tagit fram förslaget.

– Det är ett system som har funnits i Norge och Danmark under väldigt många år och den utredning som tittade på detta kom fram till att det är effektivt och vore något för Sverige att ta efter, säger han.

Enligt justitieministern är han lättad att kunna presentera förslaget, eftersom Socialdemokraterna enligt honom arbetat med frågan i nära tio år.

– Jag är väldigt glad att kunna presentera det här nu. Det är en fråga vi drev redan då vi satt i opposition redan för 10 år sedan. Vi gick till val på det här redan 2014, säger Morgan Johansson (S).

Flera förslag ska bryta tystnadskultur

Regeringen vill också skärpa straffet för mened, det vill säga om man ljuger för rätten och straffet för övergrepp i rättsak, om man till exempel hotar ett vittne till tystnad.

– Om man ljuger för att skydda en gärningsman som begått något typ av de grova brott som gängkriminella ägnar sig åt, då ska man i utökad utsträckning dömas till mened. Vi vill utvidga straffskalan så att fler fall kan bedömas som grova och ges längre straff, säger Morgan Johansson (S).

Flera av förslagen är framtagna för att motverka den svårighet som finns kring utredning av brottslighet kopplad till organiserad brottslighet.

– Vi måste bryta tystnadskulturen och med kraft reagera mot brott som påverkar rättsväsendets arbete och människors vilja att delta i rättsprocessen negativt. De kriminella som vill skrämma vittnen ska mötas av sträng lagstiftning, säger Morgan Johansson (S).

Följ ämnen i artikeln