Rysslands hämnd: Utvisar svenska diplomater

Publicerad 2022-04-26

Ryssland utvisar fyra svenska diplomater.

Ett ”omotiverat och oproportionerligt agerande” enligt utrikesminister Ann Linde.

– Sverige kommer att på lämpligt sätt svara Ryssland, säger hon till Aftonbladet.

Sveriges Moskva-ambassadör Malena Mård kallades under tisdagen in på det ryska utrikesdepartementets kontor där fyra svenska diplomater förklarades "persona non grata”.

Tre av dem ska arbeta på den svenska ambassaden i Moskva och den fjärde diplomaten jobbar på generalkonsulatet i Sankt Petersburg.

Enligt Ryssland är agerandet ett svar på Sveriges beslut att utvisa tre ryska diplomater som anklagats för att bedriva illegal underrättelseverksamhet i Sverige.

”Det ryska utrikesdepartementet protesterade kraftigt i samband med de svenska myndigheterna fientliga aktioner mot tre diplomater som utan grund utvisades”, säger ryska UD i ett uttalande och fortsätter:

”M. Mård informerades om att som svar detta har den ryska sidan beslutat att förklara de svenska diplomaterna ”persona non grata”.

Linde: Är mycket beklagligt

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger beslutet strider mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser.

Sveriges utrikesminister Ann Linde.

”Det ryska beskedet är mycket beklagligt. Vi konstaterar att Ryssland har valt att utvisa svenska diplomater som agerat inom ramen för Wienkonventionen och bedrivit sedvanlig diplomatisk verksamhet i Ryssland”, säger hon i en kommentar till Aftonbladet och fortsätter:
”Sverige kommer att på lämpligt sätt svara på Rysslands omotiverade och oproportionerliga agerande”.