Avfärdade ryskt krav i gryningen: ”Kämpar vidare”

Uppdaterad 2022-03-22 | Publicerad 2022-03-21

Ryssland krävde fullständig kapitulation i helvetesstaden Mariupol före gryningen.

Ukraina avfärdade sent i natt Putins ultimatum.

Nu väntar befolkningen på nästa våg av attacker.

– Vi kommer kämpa till siste man, uppgav stadens styre i morse.

Det skriftliga ryska kravet går ut på att Mariupols lokala styre skulle överlämna staden till ryska styrkor senast klockan 05 under måndagsmorgonen.

Annars kommer tjänstemän och politiker i staden ställas inför militärdomstol.

Enligt Ryssland gör man utspelet för att stoppa den humanitära katastrof som utspelar sig i Mariupol – och som man skyller på ukrainska nationalister och ”nazistgrupper”.

Den ryska generalöversten Michail Mizintsev uppger att de som lägger ner sina vapen är garanterade säker passage ut ur staden och att det ”från klockan 12 kommer finnas en gemensam färdväg för humanitära korridorer med mat, mediciner och basala förnödenheter”.

Satelitbild över Mariupol på söndagen.

Vägrar ge upp

Mizintsev uppger att man ”avlyssnat radiokommunikation från nynazister som har förstått hur hopplös deras situation är och det inte är någon idé att kämpa vidare”.

Den ukrainska regeringen avfärdade snabbt kravet i natt.

– Det kan inte bli tal om att kapitulera, att lägga ner vapnen. Vi har redan informerat den ryska sidan om det, säger Iryna Veresjtjuk, vice premiärminister.

– Öppna en humanitär korridor i stället för att slösa bort tid på åttasidiga brev.

Hon menar att kravet är en manipulation för att kunna ta civila som gisslan eftersom den säkra passagen skulle öppnas först efter att styret gett upp.

Pyotr Andryushenko, rådgivare till Mariupols borgmästare, menar att Moskvas löften inte går att ta på allvar och att staden aldrig kommer ge upp.

– Vi kommer kämpa till siste man, säger han till BBC tidigt i morse.

Väntar på ryska svaret

Det lokala styret har redan anklagat ryssarna för att ta människor från Mariupol till Ryssland mot deras vilja. Bland annat uppges kvinnor och barn som sökt skydd i en idrottsanläggning ha tagits till Ryssland.

– Vad ockuperarna gör i dag känns bekant för den äldre generationen som bevittnade de hemska händelserna under andra världskriget när nazisterna kidnappade människor, säger Mariupols borgmästare Vadym Boychenko.

Efter nattens avvisning av det ryska kravet vet ingen vad som väntar vid gryningen när tidsfristen gått ut.

Situationen är sedan länge redan desperat i staden i södra Ukraina. Befolkningen har levt utan el, vatten och värme i veckor. Enligt vittnesmål inifrån Mariupol slåss folk om ved och dricker vatten ur pölar på marken.

Tusentals människor uppges ha dödats i det ständiga bombardemanget från ryska styrkor som slagit en järnring runt staden.

Svåra gatustrider

Många av de döda har lagts i massgravar.

Mariupol beskjuts från land, luft och hav. Under söndagen attackerades en konstskola dit hundratals civila tagit sin tillflykt, enligt ukrainska uppgifter.

– De var nästan 400 personer där, mest kvinnor, barn och äldre. De är fast under rasmassorna nu, säger president Zelenskyj.

Situationen har förvärrats ytterligare de senaste dagarna efter häftiga gatustrider och uppgifter om att flera bostadsområden erövrats av ryska styrkor.

För Putin är det strategiskt viktigt att inta Mariupol eftersom det skulle en korridor hela vägen från sedan tidigare annekterade halvön Krim till utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk och vidare in i Ryssland.

Stadens biträdande borgmästare Sergiy Orlov sa nyligen att även om Mariupol hamnar i Putins händer kommer det inte finnas några kvar att erövra.

– Hälften av de som dött av ryska bomber är ukrainare av rysk härkomst. Detta är Putins ”fred”. Den ukrainska armén kommer försvara Mariupol till sista man. Om den till slut faller kommer den bli en spökstad. Det finns inget ryskt Mariupol, det kommer vara en öken, sa Sergiy Orlov till The Guardian.