Zelenskyj: Inte berättat för mina barn om kriget

Uppdaterad 2022-03-21 | Publicerad 2022-03-20

Volodymyr Zelenskyj har inte berättat om kriget för sina barn.

Det avslöjar han i en intervju med amerikanska CNN.

– Jag vet inte om det är bra eller dåligt att de vet om att det är krig. Jag har inte förklarat, säger han.

Ukrainas hårt pressade president Volodymyr Zelenskyj berättar i intervju att hans son och dotter inte fått någon information om kriget från sin pappa.

Samtidigt menar han att barnen är väl medvetna om det krig som härjar i landet. De håller sig uppdaterade genom att titta på nyhetsklipp.

Zelenskyj säger att han tycker att det är bra att de har tillgång till nyheterna.

– Jag har inte förbjudit dem från att titta på klipp och nyheter om vad Ryssland har gjort. Särskilt min son måste få veta. Samtidigt som min son lever är det män i den ukrainska armén som offrar sina liv.

Volodymyr Zelenskyj och Olena Zelenska tillsammans med deras två barn Kyrylo och Oleksandra.

”Redo att förhandla”

Zelenskyj säger i intervjun att han är redo för att förhandla med Putin. Han menar att det ukrainska folket har visat att de kan slå tillbaka mot de ryska styrkorna, men att det ukrainska folkets hjältemod inte kan rädda några liv.

Samtidigt varnar han för att ett tredje världskrig kan bryta ut om förhandlingarna misslyckas.

– Vi måste testa alla format och ta varje chans att förhandla och prata med Putin. Men om dessa försök misslyckas skulle det innebära ett tredje världskrig, säger han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, 44, under sitt tv-tal på lördagen.

”Oskyldiga dör varje dag”

Både ryska och ukrainska företrädare har tidigare meddelat av samtalen mellan länderna går framåt. Och att en konstruktiv dialog hålls mellan länderna.

Samtidigt faller bomberna över flera ukrainska städer och civila begravs i rasmassorna från byggnader som blir attackerade.

Senast i dag bombades en konstskola i Mariupol där kvinnor, äldre och barn gömde sig. Över 400 personer ska ha sökt skydd i byggnaden.

– Oskyldiga människor dör varje dag. Ryska styrkor har kommit för att förgöra oss, döda oss, säger Zelenskyj.

Tänker inte förhandla om Donbass

Även om Zelenskyj förespråkar vidare förhandlingar finns det kompromisser som Ukraina aldrig kommer att gå med på.

CNN:s reporter Fareed Zakaria frågar hur han ställer sig till de krav som Ryssland har lagt fram. Att Ukraina ska erkänna Krimhalvön som en del av Ryssland, samt anse utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i Donbass-regionen som självständiga republiker.

– Alla kompromisser som berör vår territoriella integritet kan vi inte vara redo att göra som självständig stat. Det ukrainska folket har inte välkomnat de ryska stoldaterna med blommor. De har mött dem med hjältemod och vapen i händerna.