Så blir drycken iskall – på två minuter

Publicerad 2014-07-25

Solen gassar men vad värre är: Drickan är varm!

Panik?

Lugn.

Aftonbladet guidar dig till kylda drycker - på bara två minuter.

Det kan eventuellt vara den största upptäckten sedan elektriciteten.

I alla fall för svettiga semesterfirare i behov av kall vätska.

Vem har inte svärande suttit och smuttat på en fisljummen öl i högsommarvärmen och i stället önskat iskallt innehåll?

De flesta har nog testat det mesta - lägga burkarna i havsvatten, bädda in flaskor i isklampar och panikartat ställt Systembolagspåsen i skuggan.

Till ingen nytta.

Nu finns en lösning.

Fyll upp en bunke med lite vatten, tillsätt is och häll sedan över två matskedar salt.

Rör om, lägg ner öl- eller läskburken i vätskan och vänta i två minuter.

Voilà!

Temperaturen har helt plötsligt sjunkit till under 10 grader.

Miraklet kan, såklart, förklaras med vetenskap.

Saltet gör nämligen att isen smälter snabbare. Men för att isen ska smälta krävs energi, vilket tas ifrån det betydligt varmare innehållet i burken. 

Samma sak sker när man kyler saker i is utan salt - men då tar processen, som bekant, betydligt längre tid.

För den entusiastiska strandfiraren som genast vill testa kvarstår nu problemet med att hindra en påse is från att smälta i 30-gradig värme.

Knäcker du den nöten får du förmodligen Nobelpriset.