Svindlade 29 miljoner – rättegången kostar 96 miljoner

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2014-06-18

Assistansfuskarna misstänks ha fått Försäkringskassan att betala ut nästan 30 miljoner kronor.

Nu fälls 34 av 35 åtalade.

Advokatkostnaderna hamnar på 96 miljoner.

Enligt åtalet styrdes ligan av två män i 40-årsåldern som satt i ledningen för ett assistansföretag i Södertälje. Bland de åtalade fanns också en person som arbetade på Försäkringskassan samt en rad personer som var uppskrivna som personliga assistenter.

Men assistenterna utförde inte arbetet som de påstod sig ha gjort enligt tidrapporterna som skickades in till Försäkringskassan, enligt åtalet, vilket ledde till att många personer som hade rätt till assistans inte fick det eller i allt för liten utsträckning.

Led av vanvård

I domen framgår att tre av brukarna var i mycket dåligt skick när tillslaget gjordes mot bolaget, de ska ha varit felmedicinerade, undernärda och en av personerna ska ha tvingats uppsöka sjukvård på grund av vanvården.

Huvudmännen har enligt domen förmått Försäkringskassan att betala ut cirka 29 miljoner kronor i falsk assistansersättning.

På tisdagseftermiddagen föll domen.

34 av 35 personer fälls.

20 av de åtalade får fängelse på mellan ett och sex år. 13 personer får villkorlig dom med samhällstjänst och en person får villkorlig dom och böter.

De två huvudmännen har hela tiden nekat till brott.

Höga kostnader

Försäkringskassan får skadestånd med drygt 26 miljoner kronor.

Samtidigt har rättegången kostat mångdubbelt mer.

Kostnaderna för de 37 advokaterna uppgår till hela 96 miljoner kronor. Av den summan ska staten få tillbaka bara en miljon och 225 000 kronor.

Rättegången pågick under loppet av sju månader och hölls i tre domstolar i Stockholmsområdet som var hopkopplade via videolänk. Med alla åtalade, försvarare och tolkar var det nära hundra personer på plats, uppger TT.

Följ ämnen i artikeln