Snuvad på miljarder

Uppdaterad 2011-09-12 | Publicerad 2011-09-11

Kamprads dotter Annika, 53: Nöjd med uppgörelsen

HAR PLANERAT SIN DÖD ”Min död har jag planerat ända sedan 1978. När det gäller Ikeas framtid blir min konstruktion sådan att familjen inte ska kunna bryta ner förmögenheten”, säger Ingvar Kamprad.

Ingvar Kamprads dotter Annika fick några miljoner – hennes bröder ett företag värt tio miljarder.

Men Annika Kihlblom, 53, känner sig inte blåst:

– Jag är nöjd och glad med den uppgörelse vi har, säger hon till Aftonbladet.

Äktenskapsförordet visar att Annika Kihlblom redan som 26-åring har stora tillgångar: fastigheter, en motorbåt, värdepapper och bankmedel. Dessutom visar äktenskapsförordet att hon har lånat pengar av fadern Ingvar Kamprad. Ett lån, som förmodligen ger henne tillgång till en ansenlig summa pengar mot att hon betalar en låg ränta varje år.

1958 adopterar Ingvar Kamprad och hans dåvarande hustru Kerstin Vadling den tre månader gamla Annika. Paret skiljer sig 1961. Då följer adoptivdottern med sin mamma.

När Ingvar Kamprad firar sin 50-årsdag 1976 börjar dödsångesten och funderingarna kring vad som ska hända med livsverket Ikea komma. På annat sätt kan man inte tolka hans uttalande några år senare i Aftonbladet, när han berättar om tankarna som sysselsatt honom i fem år:

– Min död har jag planerat ända sedan 1978. När det gäller Ikeas framtid blir min konstruktion sådan att familjen inte ska kunna bryta ner förmögenheten, säger Kamprad.

1984 placerar Kamprad merparten av Ikea-koncernen utom räckhåll för alla barnen, under en holländsk stiftelse. En mindre del, Ikano Group, fördelar han sedan på de tre sönerna.

God för 10 miljarder

I tur och ordning kommer alltså först Ikea, sedan sönerna och sist adoptivdottern. Orättvisan mot Annika Kihlblom i Kamprads uppdelning blir tydlig först i dag, genom Aftonbladets granskning.

Ikano Group är god för drygt 10 miljarder kronor och hade 2010 en omsättning på 38 miljarder kronor. Det är en bråkdel av vad

hela koncernen är värd, men inkomsterna från denna del av Ikea gör att sönerna Peter, Jonas och Mathias kan leva gott.

Sönerna och fadern kontrollerar dessutom 100 miljarder kronor i stiftelsen Interogo i Liechtenstein, vilket SVT:s Uppdrag granskning avslöjade nyligen. Stiftelsen äger varumärket Ikea och rätten till alla varor som säljs. Men det är oklart om dessa pengar kan användas av

familjen.

Så vad får då storasyster Annika? Det handlar om belopp som är några promille av vad bröderna får från pappa Ingvar. Miljoner i stället för miljarder.

Ingvar Kamprad har sagt att Annika är ”himla nöjd” med den ekonomiska uppgörelse han har med henne. Och visst är Annika Kihlblom en välbärgad kvinna.

Trots att hon i årtionden driver en syateljé som går back, och inte har en enda krona i inkomst, så har hon goda kapitalinkomster från bankmedel, aktier, obligationer och liknande.

Köpte hästgård

Tydligast syns det i deklarationen 2000, då hon har kapitalinkomster på 685 952 kronor och en förmögenhet på 2,3 miljoner. 2010 köper hon och maken Jan en hästgård i Bålsta i Uppland för 5,8 miljoner kronor, varav minst tre miljoner betalas kontant.

Redan 1982 – när hon bara är 23 år – betalar hon 450 000 kronor för en strandnära sommarstuga på Blidö, som hon fortfarande äger.

Både köpet av sommarstugan och hennes äktenskapsförord med maken tyder på att hon träffar den ekonomiska uppgörelsen med fadern som mycket ung, någon gång kring 1980, under de år när Kamprad planerar sin död.

Omfattande tillgångar

Äktenskapsförordet med maken från 1983 stadgar nämligen att Annika är ensamt ansvarig för ”samtlig min nuvarande gäld

till min fader, Ingvar Kamprad”. Hon har alltså fått ett lån av fadern.

Förmodligen ett lån på många miljoner, med tanke på hennes kapitalinkomster genom årtiondena. Konstruktionen kan se ut så här: adoptivdottern får via lånet tillgång till en ansenlig summa pengar, men betalar bara en försumbar ränta till fadern varje år. Äktenskapsförordet visar också att hon har omfattande tillgångar, i form av värdepapper och bankmedel. Men exakt hur mycket pengar det handlar om anges inte.

Vid faderns död kan hon förvänta sig att ärva en fjärdedel av Ingvar Kamprads privata förmögenhet. Men det ser inte ut att handla om några miljardsummor. Vid sidan om Ikano Group kontrolleras resten av Ikea-koncernen av stiftelser. Ingvar Kamprad själv har nästan inga synliga tillgångar alls. Både hans fastigheter och bilar ägs av bolag inom Ikano Group. Hans enda synliga inkomst är den svenska folkpensionen på några tusen kronor i månaden.

”Jag är nöjd”

I ett samtal med Aftonbladet säger Annika Kihlblom att hon inte har mer pengar att vänta från Ingvar Kamprad.

Kommer du i framtiden att få en del av Ikano eller någon annan del av Ikea?

– Nej, det kommer jag inte att få, jag har ju ingenting med Ikea att göra som företag.

Hur reagerade du när dina halvbröder fick Ikano med tillgångar på tio miljarder?

– Jag reagerade inte överhuvud taget, för det är deras business.

Anser du att du har blivit förfördelad i förhållande till dina halvbröder?

– Nej, absolut inte. Jag är nöjd och glad med den uppgörelse som vi har, så det är jättebra för min del.

Hur ser din och Ingvars ekonomiska uppgörelse ut?

– Det är vår familjeangelägenhet.

Kommer du att få någon ersättning som kompenserar dig ekonomiskt jämfört med dina halvbröder?

– Nej, och i så fall så är det också vår angelägenhet. Det skulle jag inte tala om för dig i sådana fall. Men nej, ingenting.

Bad du någonsin att få arbeta inom Ikea?

– Nej, jag har aldrig varit intresserad.

Har du någon aning vad som händer när din pappa dör – får du en fjärdedel av arvegodset?

– Nej, det vet jag inte. Men en sak vet jag: att det kommer att ringa en massa journalister.

Annika Kihlblom träffar i dag Ingvar Kamprad en eller två gånger om året och säger att hon har en bra kontakt med fadern. Hon beskriver också kontakten med halvbröderna i positiva ordalag, men poängterar att de inte umgås ofta och inte heller växte upp tillsammans.