Äntligen är solen här – därför gör den oss pigga

Av: Cecilia Wugk, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Solen visar sig äntligen ordentligt i stora delar av landet.

Många passade under lördagen på att njuta av det vackra vädret utomhus och det finns en förklaring till varför vi plötsligt är så pigga och glada.

– Sömnhormonet minskar och ”vakenhetshormonet” ökar, säger Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi.

Det har varit tvåsiffriga temperaturer i flera delar av landet under helgen. Ett välkommet avbrott efter ovanligt kallt väder i mars och april. Våren har varit försenad har SMHI konstaterat.

Och det är kanske inte så konstigt att många längtar efter att få lapa sol. När solljuset hamnar på näthinnan varvar vår hjärna upp och vår ämnesomsättningen ökar. Samtidigt trängs melatonin undan i hjärnan – ett hormon som påverkar vår sömn.

1 av 3 | Foto: Peter Wixtröm.

– Generellt minskar sömnhormonet under vår och sommarmånaderna, vilket gör att vi sover lite kortare under sommaren, säger Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet.

Stresshormon påverkas

Att vi känner oss piggare när solen tittar fram hänger även ihop med att stresshormonet kortisol påverkas av dagsljuset.

– Kortisolnivårerna i kroppen är generellt lite högre nu på vårkanten. Så både vårt sömnhormon påverkas och vi får mer av det man kan kalla ett ”vakenhetshormon”, säger Thorbjörn Laike.

Solljus i måttliga mängder kan också ha andra hälsovinster. En studie från 2014 visar att kvinnor som solar en liten stund varje dag minskar risken att drabbas för blodpropp, diabetes, och livmoderhalscancer. Anledningen är att D-vitaminet ger ett visst skydd mot sjukdomarna.

19,9 grader i Göteborg

Lördagen bjöd på vackert väder i större delar av Sverige. Varmast var det i Göteborg där termometern stod på 19,9 grader mitt på dagen. Stockholm hade som högst 16,7 grader och solsugna invånare gav sig ut i värmen för att fira våren.

– Jag sprang ut idag, jag behöver verkligen den här solen, säger Gabriella som spenderade dagen vid vattnet i Hornsberg strand i Stockholm.

Ostadigare väder väntar

Ett bakslag för våren väntas dock redan imorgon då ostadigt väder drar in in över södra delarna av Sverige.

– I morgon på dagen kommer det vara mulet väder på de flesta håll i Götaland och södra Svealand, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

När kommer värmen tillbaka?

– Redan på torsdag väntas temperaturer på dryga 20 grader på rätt många håll i både Svealand och Götaland.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN