Hit har änkan flytt

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2012-06-21

Självmordsbombarens fru försöker bygga upp ett nytt liv i Lutons nergångna kvarter

Arbetslöshet, namnbyte och koranskola.

Så ser vardagen ut för svenske terrorbombarens ­familj ett och ett halvt år ­efter att han sprängde sig i luften i Stockholm.

I ett nedgånget bostads­område i Luton försöker ­änkan Mona Thwany, 29, ­skapa ett nytt liv åt sig själv och de tre barnen.

På väg till och från rätten i Glasgow döljer hon sitt ansikte bakom en slöja, men är samtidigt mån om sitt utseende. På väg in i en taxi i går visade hon att hon följt rapporteringen från rättegången på Afton­bladet.se:

– Jag kan inte kommentera någonting, men den där bilden ni har lagt ut får ni byta mot en bättre. Slöjan ligger helt konstigt. Ni kan väl välja en bättre?

Inne i domstolen hade ­domaren flera gånger tillrättavisat Mona Thwany när hon vägrat att svara på åklagarens frågor.

Tar glatt emot väninna

Det har gått ett och ett halvt år sedan hennes make ­Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds i terrordådet som skakade Sverige.

Om sorgen fortfarande förföljer henne visar hon det inte med en min när hon fram­träder inför domaren för att vittna i rättegången mot ­Abdulwahabs misstänkte medhjälpare ­Nasserdine Menni.

Hon har träffat honom förut. I den engelska staden Luton där hon bodde med sin make.

– Men jag visste inte att han hette Menni då, jag kände ­honom som Ezzedin, säger hon i rätten och hänvisar till en av åtta olika identiteter som den åtalade använt.

Efter att maken dött fick ­Mona Thwany motsvarande 11 000 kronor av Menni insatt på ett konto som tillhörde en väninna.

– Det är en kulturell grej, han frågade om han kunde hjälpa och erbjöd pengar, säger hon i rätten.

Mona Thwany bor fort­farande kvar i Luton där hon träffade Taimour Abdulwahab på universitetet. Båda växte upp i Sverige, men efter ­terrordådet har Mona valt att stanna i England.

Hon har flyttat från det radhusområde där hon bodde med sin make när han begav sig till Sverige i november 2010 för att den 11 december spränga en bil på Olof Palmes gata och där­efter sig själv på Bryggargatan i Stockholm.

På Monas nya adress är en man och en kvinna med öst­europeiska namn registrerade. Dessa syns inte till när Aftonbladet besöker kvarteret. Däremot tar Mona glatt emot ­besök från en väninna som också hjälper henne att gå och handla frukt i närbutiken intill.

Bor nära knarkarkvart

Området där Mona Thwany nu bor är ett av Lutons mer nergångna kvarter. Hit har hon tagit sin tillflykt med barnen, två döttrar, 3 och 5 år, och ­sonen som knappt var ett ­halvår när pappan dog, nu 2 år gammal. Efter terrordådet ­påstod brittiska tidningar att sonen, Osama, fått sitt namn efter ­terrorledaren bin Ladin vars förnamn stavas så på engelska.

Nu har pojken bytt namn.

– Min son har ändrat sitt namn så jag kan inte säga det öppet, säger Mona Thwany i rätten i Glasgow, mån om att slippa avslöja sin sons nya identitet.

Hon berättar också att hon inte har något arbete för närvarande.

En bostad bara två portar från Thwanys nya hem tycks vara en knarkarkvart där ­narkotikapåverkade personer kommer och går. Längs gatan ligger flera igenbommade ­butiker och utanför passerar prostituerade kvinnor mitt på dagen.

Men samtidigt har Mona Thwany nära till de äldre barnens skola. Så nära att hon kan lämna sonen hemma när hon följer döttrarna till sina första lektioner på morgonen.

Inte långt från bostaden finns också en idyllisk park med gungor och klätterställningar och precis intill finns en livsmedelsbutik som säljer halalkött. Dit får även den ­äldsta dottern springa för att själv handla godsaker.

Vill inte prata om maken

Det är tydligt att Mona Thwany inte döljer ansiktet till och från rätten i Glasgow av religiösa skäl. När hon ­senare på kvällen äter middag i sin ensamhet på fyrstjärniga hotellet Millenniums restaurang The Brasserie är ansiktsslöjan borta.

När hon uträttar ärenden hemma i Luton nöjer hon sig också med en enkel huvud­slöja.

Även när hon tar bilen till moskén för att lämna eller hämta barnen från lördags­eftermiddagens koranskola väljer hon bort ansiktsslöjan trots att hon tydligt klär upp sig för tillfället i en ljus klädedräkt.

Familjens moské ligger i andra änden av Luton i förhållande till familjens nya bostad, närmare det område där Mona Thwany och barnen bodde tillsammans med Taimour Abdulwahab innan han tog livet av sig i terroristdådet i Stockholm.

Mona Thwany ville i går ­inte prata om sitt nya liv efter ­makens död.

– Jag mår bra. Men jag kan­ ­inte kommentera någonting, säger hon utanför domstolen i Glasgow.

Enligt skotsk lag får vittnen inte uttala sig för pressen ­under pågående rättegång.

Inför domaren upprepade Mona Thwany i går flera gånger att hon inte kände till makens terrorplaner på förhand.

I den enda intervju hon gett om terrordådet, med den brittiska frilansjournalisten Yvonne Ridley i januari 2011, sa hon:

– Inte på något sätt håller jag med, har överseende med, ­eller glorifierar vad han gjort.

Sprängde sig till döds mitt i julruschen

Taimour Abdulwahab föddes 1981 i Irak.

Han kom till Sverige och Tranås i början av 1990-talet. Abdulwahab beskrivs som en populär kille som spelade basket, festade och var duktig i skolan.

Efter studenten flyttade han 2001 till Storbritannien för att ­studera sjukgymnastik. Han gifte sig och fick tre barn.

I Luton ska Taimour Abdulwahab ha radikaliserats.

Han beskrivs som helt okänd av Säpo fram tills självmordsdådet den 11 december i centrala Stockholm.

Säpo rubricerar händelsen som terroristbrott.

Följ ämnen i artikeln