6-åring stoppade yxrånare - trodde det var pappa

Publicerad 2016-09-08

När en yxrånare attackerade pappans butik kastade sig 6-åriga Sarah Patel från Nya Zeeland tillsynes helt orädd om rånarens ben för att rädda livet på en anställd.

Ny hyllas hon som hjälte i hemlandet, trots att flickan först trodde att rånaren var hennes pappa.

– Hon är världens modigaste, säger pappa till TVNZ.

Det var under måndagseftermiddagen som sex maskerade 16-åringar, beväpnade med yxa och kofot, rånade en elektronikbutik i Auckland på Nya Zeeland.

Tre anställda, inklusive ägarens familj, befann sig i butiken när rånarna stormade in och hotade samt slog sönder saker.

En av de anställda jagades in på kontoret där han ramlade omkull och blev slagen flera gånger av en yxbeväpnad rånare. 

Trodde det var pappan

Mitt under tumultet uppenbarar sig ägarens 6-åriga dotter Sarah och på en övervakningsfilm inifrån kontoret ser man hur den lilla flickan tveklöst kastar sig kring benet på en av rånarna som motar bort henne.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i flera medier och Sarah beskrivs som landets modigaste tjej. Men trots den tappra insatsen förklarar Sarahs mamma, Nashrin Patel, för tv-kanalen TVNZ att dotterns agerande egentligen berodde på ett missförstånd.

– Sarah ramlade och när hon tog sig upp höll hon i rånarens ben i tron om att det var hennes pappas. När han tittade på henne blev hon rädd och sprang iväg, säger mamman till tv-kanalen.

"Världens modigaste"

Även Sarah själv bekräftar missförståndet under sändningen.

– Jag trodde det var min pappa. Men jag var inte rädd.

Trots förvirringen är föräldrarna stolta och berömmer dotterns insats.

– Hon är världens modigaste, och jag är så stolt över henne, säger pappan Suhail Patel och fortsätter:

– Min dotter försöker alltid hjälpa alla så jag är inte förvånad att hon agerade.

Den anställde uppges inte ha fått några allvarliga skador och lyckligtvis klarade sig även Sarah, som dock skakades av händelsen.

– I går kväll var hon väldigt upprörd och i chock. Vi har försökt att säga till henne att hon är världens modigaste, berättar pappan för tv-kanalen.

Fem av sex greps

Efter den dramatiska händelsen blev Sarah uppfångad av sin morfar och tillsammans kunde de smita ut från butiken genom en bakdörr.

Det brutala rånet efterföljdes av en dramatisk polisjakt genom Auckland under måndagseftermiddagen. Fem av de sex rånarna greps senare av polis och står nu anklagade bland annat för grovt rån och misshandel. Samtliga är kända av polisen sedan tidigare.

Följ ämnen i artikeln