Ex-agent stämmer staten på 50 miljoner

Publicerad 2014-03-24

Ex-agenten, Claes Ebbe Alwén, 71 år, kräver försvarets materielverk på 50 miljoner kronor.

Pengar som han själv ska ha lagt ut för att kunna muta ryssar och genomföra köp från forna Sovjetunionen.

– Jag tog in hemlig radarutrustning som har använts för att utveckla JAS Gripen. Tack vare mig säljer JAS bra, säger Claes Ebbe Alwén.

Det låter för otroligt för att vara sant. Men faktum är att Claes Ebbe Alwén, skånsk slottsherre och gödselhandlare, anlitades av försvaret för att ta komma åt eftertraktad utrustning från forna Sovjet.  Det bekräftas av underrättelsechefen för flygteknik, Jerk Fehling. Under början av 2000-talet tog också Aftonbladet del av dokument som visar att Claes Ebbe Alwén utförde tjänster åt försvarets materielverk, FMV.

Krav på 50 miljoner

Claes Ebbe Alwén är i dag besviken över FMVs agerande och har lämnat in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt med ett krav på 50 miljoner.  

– Jag hade mycket gott om pengar förr. Och gjorde utlägg för mutor och andra kostnader som krävdes för att skaffa fram det man ville ha. Det har jag inte fått full ersättning för, säger Claes Ebbe Alwén.

Sovjetunionens fall blev startskottet för Claes Ebbe Alwéns affärer med ryska försvaret. Tack vare omfattande konstgödselaffärer i Sovjet hade han vid den tidpunkten mycket goda kontakter ända upp på regeringsnivå. 1993 ska Claes Ebbe Alwén därför ha fått ett erbjudande om att köpa ett MIG-plan för 20 miljoner dollar. Han presenterade detta för FMV – som ska ha tackat nej.

”Lämnade önskelista”

– De tyckte det var för dyrt. Däremot lämnade de en önskelista på annat de ville ha. Det var så det började, förklarar Claes Ebbe Alwén.  

Aftonbladets tidigare granskning visar att försvaret ville ha det radarsystem som finns hos ryska jaktplan av typen Su-27 och Su-30. I ett avtal med Claes Ebbe Alwéns företag Exico AB står det att uppdraget var att skaffa "icke exportversionen" av radarn, det vill säga den hemliga versionen. Enligt Claes Ebbe Alwén togs utrustningen in i största hemlighet genom ett herkulesplan som landade på Malmensflygplats i Linköping.

– Piloterna visste ingenting. Fraktsedlarna var märkta så att det skulle se ut som lådorna innehöll utrustning för att mäta avgasnivån på civila flygplan, säger han.

Claes Ebbe Alwén menar att svenska staten har tjänat mångmiljonbelopp på hans leveranser till FMV.

Hissen stannade

– Tack vare att man fick den ryska radartekniken så kunde man förbättra och förfina radarinställningen på JAS Gripen. Det är anledningen till att planet säljer så bra nu.

Han påstår att uppdragen i Ryssland gick så bra eftersom han klarade av att dricka mycket vodka. Något som krävdes för att vinna ryssarnas förtroende. Men en gång blev han riktigt rädd.

– Jag var på väg ut från ett institut och hade rullat ihop en hemlig ritning och stuckit den nonchalant i armhålan. Då stannar hissen mellan två våningar. Jag tänkte att nu är det kört. Men det var ett elavbrott.   

Enligt Claes Ebbe Alwén slutade FMV utan förklaring att anlita honom under 2001. I samma veva gjorde någon ett inbrott på hans kontor och stal handlingar. Två år efter dömdes Alwén av Ystad Tingsrätt för skattebrott. Han hade då en skatteskuld på 3,3 miljoner. Att stämningen kommer mot FMV först nu förklarar han så här:

– Jag blev av med handlingar vid inbrottet. Därför har det tagit tid för mig att samla bevis.

”Inga kommentarer”

Aftonbladet har sökt FMVs chefsjurist Anders Sjöborg för att höra hur myndigheten ser på stämningen. Han är inte nåbar och istället ringer pressavdelningen upp.

– Vi har inga kommentarer, säger Louise Wileen Bjarke, informationschef, FMV.