Förslag om bank-id på porrsajter

TT

Uppdaterad 2020-12-15 | Publicerad 2020-12-14

S-debattörer föreslår att bank-id ska användas på porrsajter för att kontrollera besökarnas ålder. Arkivbild.

Öppna för att tvinga porrsajter att kontrollera besökares ålder, skriver fyra S-företrädare på Dagens Nyheters debattsida.

För sex år sedan var genomsnittsåldern tolv år för när svenska pojkar börjar söka på porr. Sedan dess har skärmtiden ökat och porren blivit mer tillgänglig och aggressiv i sin marknadsföring, påpekar Philip Botström, Carina Ohlsson, Annika Strandhäll och Maria Strömkvist.

Att försöka minska porrkonsumtionen bland unga genom att samtala, undervisa och filtrera kommer inte att vara nog, är deras slutsats: "Vi behöver angripa problemet från flera håll med åtgärder som får snabbare effekt. En lösning liknande bank-id har potential att drastiskt minska konsumtionen av pornografi bland unga."

Som gott exempel pekar de på Frankrike som införde en lag på ålders­kontroll i somras. Där måste användare ange sina kreditkortsuppgifter på porrsajterna. Den nya lagen innebär också att Frankrike har möjligheten att svartlista och blockera sajter utanför landet som inte följer reglerna.