”Flera säger att de kommer sluta som lärare”

Larmen om smitta i skolan fler än i vården - nu reagerar lärarna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Aftonbladet avslöjade hur anmälda coronatillbud i skolan exploderat i år.

Nu vittnar flera lärare om hur de har drabbats.

– Jag hade blivit smittad på jobbet och fört det med mig hem, jag smittade min man sedan. Det är inte roligt att ha på sitt samvete, säger läraren Anna Strand.

Aftonbladets avslöjande om att flest anmälda coronatillbud till Arbetsmiljöverket i år kommer från för- och grundskolan väckte starka reaktioner.

Granskningen visade att utbildningssektorn totalt stått för över 7 100 anmälningar.

Nu vittnar flera lärare om hur de har drabbats, samtidigt som smittan nu ökar bland barn och unga.

Läraren Anna Strand, 31, berättar hur hon smittades på jobbet och sedan smittade sin man.
Foto: Privat
Läraren Anna Strand, 31, berättar hur hon smittades på jobbet och sedan smittade sin man.

Veckan efter skolavslutningen i somras åt högstadieläraren Anna Strand, 31, frukost.

Men hon kände ingen smak.

Testet bekräftade vad hon redan visste.

– Jag hade blivit smittad på jobbet och fört det med mig hem, jag smittade min man sedan. Det är inte roligt att ha på sitt samvete. Jag kände mig trött nästan hela den sommaren, säger hon.

Under hösten ökade smittan i samhället och i skolan.

Elever och lärare blev sjuka. Anna Strand, som är skyddsombud på skolan i Uppsala, och hennes kollegor väntade på restriktioner.

– När jag insåg att det inte kommer några blev jag arg. Sedan ledsen. Nu är jag bara uppgiven. Kollegor är oroliga. Flera säger att de kommer sluta som lärare. Myndigheterna pratar om hur viktig skolan är men vi lärare känner oss helt förbisedda i det här.

Vad har varit svårast i allt det här som lärare?

– Att räcka till. Det var svårt redan innan. Samtidigt ska du försöka hålla avstånd, vilket inte går. Det går inte att arbeta smittsäkert på plats. Jag förstår att det är svårt att hitta en lösning men varför kan de inte erkänna att de tänkt fel när det kommer till skolan?

”Skitsnack”

Flera lärare som Aftonbladet har varit i kontakt har liknande berättelser som Anna Strand, men vågar inte framträda öppet.
– Jag tycker skolan är extremt viktig. Jag är hundra procent för att den ska vara öppen. Men om man nu tar politiska beslut för den här samhällsbärande funktionen, varför tar man då inte samma politiska beslut för att skydda personalen? Minst två av mina kollegor har blivit så sjuka så de behövt uppsöka sjukvård, var av en av dem behövt åka ambulans, säger en lärare i Stockholmsområdet.

Han fortsätter:

– Redan från början har man sagt att skolan inte drabbas i någon större utsträckning, vilket är rent och skärt skitsnack, man har bara inte testat! Folkhälsomyndigheten och regeringen lägger ansvaret på huvudmän för att ansvaret inte ska hamna där jag tycker att det ska vara, det vill säga på myndigheterna. Det behövs myndighetsutövande.

En annan lärare, som jobbar på en grundskola, berättar att hon har ett antal kollegor som har insjuknat:

– Efter påsklovet möttes jag och mitt arbetslag av föräldrar som struntade i att hålla sina barn hemma efter resor utomlands. Det kändes väldigt respektlöst och det gör mig frustrerad och arg. Vi är väldigt utsatta.

Hon fortsätter:
– Jag önskar att det fanns tydligare regler, där det fick konsekvenser för de som bröt mot reglerna. Nu händer ju ingenting.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Utbildningsminister Anna Ekström (S)

”Chansar med oss”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har i en intervju med Aftonbladet poängterat att regeringen presenterade ytterligare 250 miljoner kronor, utöver den miljard som redan tillförts under året, för att skolans huvudmän ska kunna smittsäkra skolorna.

– När vi nu befinner oss i en tredje våg av smitta men samtidigt ser våren och vaccinet komma till oss så är det centralt att huvudmännen gör en ytterligare extra ansträngning för att smittsäkra skolorna, uppgav Ekström.

Sten Hagberg är distriktsordförande på Lärarnas riksförbund i Halland.

Förbundet har anmält Varberg kommun för brott mot arbetsmiljölagen, efter att alla elever i kommunens högstadieskolor skulle tillbaka till klassrummen från och med i måndags.

– Kommunen går emot riskbedömningen som har gjorts på skolor och på andra skolor har det inte gjorts någon riskbedömning. Samtidigt ligger vi bland de högsta i Sverige med smittspridning. Det känns som ett stort risktagande. Det är ett skämt att man säger till oss att vara försiktiga och hålla avstånd. Det finns inte klassrum där det går att genomföra, säger Hagberg till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Det är många lärare som känner en stark olust att gå till jobbet. Det känns som regeringen chansar med oss.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Sten Hagberg är distriktsordförande på Lärarnas riksförbund i Halland. Förbundet har anmält Varberg kommun för brott mot arbetsmiljölagen.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE