Försökte föra barn ut ur Haiti

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-30

Tio amerikaner gripna

far mest illa Barnen har drabbats hårdast efter jordskalvet i Haiti. Här försöker några barn springa förbi soldaternas avspärrningar för att komma åt mat från amerikanska hjälparbetare.

Tio amerikanska medborgare har gripits i Haiti, anklagade för att ha försökt föra 33 barn ut ur det jordbävningsdrabbade landet. Myndigheterna tror att de planerade att adoptera bort barnen utomlands.

– Detta är fullständigt olagligt. Inga barn kan lämna Haiti utan tillstånd, säger Haitis socialminister Yves Cristalin.

De fem männen och fem kvinnorna greps i fredags kväll sedan de stoppats för en rutinkontroll vid gränsen till Dominikanska Republiken. De hade inga dokument som visade att de 33 barnen, i åldrarna två månader till tolv år, var godkända för adoption eller att de hade blivit föräldralösa genom jordskalvet.

Nekar till brott

En av de gripna, Laura Sillsby, säger i telefon till Reuters från häktet att hon leder en välgörenhetsorganisation i USA, och att de ville föra barnen till ett barnhem som de driver i Dominikanska Republiken. De ska ha agerat på begäran av en präst vars barnhem i Haiti raserats av jordbävningen.

– Jag skulle komma tillbaka hit i efterhand för att ordna med pappersarbetet. De anklagar oss för barnhandel. Det är något jag aldrig skulle ägna mig åt, säger Laura Sillsby.

Myndigheterna i Haiti har uttryckt oro för att personer skulle kunna utnyttja kaoset efter jordskalvet för att föra bort barn och sälja dem till adoptivföräldrar utomlands. Det finns också farhågor för att legitima hjälpgrupper kan ha flugit ut barn ur landet för adoption innan man säkert kunnat slå fast att föräldrarna verkligen är döda.

TT-REUTERS

Följ ämnen i artikeln