Skavlan kritisk till ”Åkesson-kritiken”

Publicerad 2015-04-23

Jimmie Åkesson i Skavlan.

Både i Sverige och Norge höjdes kritiska röster efter Fredrik Skavlans intervju av partiledaren Jimmie Åkesson (SD).

Nu svarar programledaren på kritiken i en debattartikel i norska VG.

– Han är en av Sveriges mest erfarna partiledare och vet mycket väl vad ett tv-medverkande innebär, skriver Skavlan.

I Sverige har kritiken mest handlat om att programmet över huvud taget valde att bjuda in Jimmie Åkesson, menar Skavlan. Han förklarar att beslutet var självklart eftersom Åkesson skulle göra politisk comeback efter en lång sjukfrånvaro samtidigt som hans parti varit ansvarigt för en historiskt allvarlig politisk kris.

Fredrik Skavlan skriver att kritiken i Norge i stället har handlat om innehållet i intervjun med Jimmie Åkesson. Norska Kringskastningsrådet har bett Skavlan att vara beredd att svara på fem specifik påståenden som sticker ut som mest förekommande i de klagomål man mottagit.

Det första påståendet, ”han var uppenbart inte frisk”, bemöter Skavlan med att Sverigedemokraterna, Jimme Åkesson och hans psykolog alla sagt att han var redo att ge intervjuer igen.

'Relevant koppling till rasism'

”Skavlan var allt för aggresiv”, vilket Skavlan själv inte håller med om, även om erkänner sig vara påstridig.

– Och jag avbröt honom också. Något som politiker är vana vid när de flyter in i färdigformulerad politik i stället för att reflektera över den ställda frågan, skriver Skavlan.

Flera har också hört av sig till Kringskastningsrådet om att ”detta var dålig journalistik”. Skavlan menar att det är relevant att göra kopplingen mellan Sverigedemokraternas rasistiska ursprung, uteslutningsärenden mot partimedlemmar för rasistiska uttalanden och den kritik om rasism som fanns mot Sverigedemokraternas reklamfilm inför valet 2006. Skavlan menar också att intervjun blivit väl mottagen av politiska kommentatorer och andra journalister samt att den innehöll flera nyheter om en av Sveriges ledande politiker.

”Fredagsmyset får stå tillbaka”

De två sista kritikpåståendena handlar om att Skavlans gäster behandlas olika och att man frångick sin vanliga lättsamma ton. Skavlan skriver att alla gäster givetvis behandlas olika, beroende på aktualitet och varför de är där.

– När statsminister Erna Solberg var gäst i januari förberedde vi en hårt politisk intervju, men ändra temat i sista sekund på grund av Charlie Hebdo. Alltså, aktualitet och kontext avgör. Och ibland får fredagsmyset stå tillbaka, skriver Skavlan.

Han menar också att att programmet alltid blandat genrer och att det är en personlig ambition han haft länge.