Nytt vatten i Östersjön

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2014-12-23

Expert: Största inflödet av syrerikt vatten på 20 år

Det är nedförsbacke i Östersjön, bokstavligt talat.

Ovanligt lågt vattenstånd i söder gör att syrerikt havsvatten strömmar in.

– Det här kan åtminstone tillfälligt ha gynnsamma effekter på grundare partier med bottendöd, säger havsexperten Jörgen Öberg.

Ett stabilt lågtryck över Bottenviken i kombination med ihållande västliga vindar har gjort att ovanligt stora mängder kallt vatten strömmat in i Östersjön under hela december.

– Hittills rör det sig om ungefär 150 kubikkilometer, men det finns goda förutsättningar att det blir mer än så, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

150 kubikkilometer - det är nästan lika mycket vatten som ryms i Sveriges största insjö, Vänern. Senast ett inflöde av den här storleksordningen inträffade var 1993.

Utbredd bottendöd

Syret behövs.

Enligt de senaste mätningarna lider 30 procent av Östersjön av akut syrebrist. 15 procent av havsbottnen räknas numera som död, så syrefattig att inga andra organismer än bakterier kan leva där.

– De syrefria bottnarna har brett ut sig. Det här tillflödet kommer att tillfälligt förändra den situationen, säger Jörgen Öberg.

Det syrerika havsvattnet rinner nu sakta norrut. Eftersom salt, kallt vatten är betydligt tyngre än bräckt vatten rör det sig om ett eget skikt närmast botten, just där det behövs som mest.

Blåst kan förstöra allt

Men för att det ska kunna nå de områden som drabbats värst av bottendöd krävs att det stabila vädret håller i sig ytterligare någon månad.

– Kommer det ett blåsväder nu så blandas vattnet och då fördärvas den här gynnsamma situationen.

Följ ämnen i artikeln