Man anlade brand – sex poliser rökskadade

Publicerad 2018-10-07

En man i Flen hotade på lördag kväll en anhörig och tände sedan eld på sin lägenhet.

Regionala insatsstyrkan kallades in och polisen grep mannen genom ett fönster. Mannen och sex av poliserna rökskadades i branden.

– Det var en omfattande insats som byggdes på allt eftersom, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl.

En man i Flen hotade under lördag kväll att skada sig själv och en anhörig i en lägenhet.

– Han hade ett vasst föremål som han hotade med, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl i Sörmland.

Den anhöriga lyckades oskadd fly ur lägenheten polispatruller och den regionala insatsstyrkan med förhandlare larmades till platsen.

Polisen försökte under flera timmar medla med mannen som barrikaderat sig i lägenheten då situationen plötsligt eskalerade.

Mannen tände eld på lägenheten och trapphuset i flerfamiljshuset fylldes med rök.

– Ett tiotal boende fick evakueras, säger Torbjörn Lindqvist.

Då lägenheten och trapphuset snabbt rökfylldes uppstod problem för polisen eftersom de inte hade utrustning att verka i rökfyllda miljöer. Samtidigt kunde de inte skicka in personal från räddningstjänsten ensamma till en potentiellt farlig person.

– Mina kolleger och räddningstjänsten gick tillsammans in i trapphuset och fram till lägenheten med en större fläkt i ett försök att trycka röken ur lägenheten, säger Torbjörn Lindqvist.

Men mannen hade stängt alla dörrar i bostaden och fläkten gav inget resultat. Slutligen fick polisen ut honom genom ett fönster med hjälp av räddningstjänstens stegbil.

Mannen greps och togs under polisbevakning till sjukhus där han vårdas för rökskador. Han är misstänkt för mordbrand.

Flera poliser rökskadade

Sex av poliserna blev lindrigt rökskadade efter att ha fått i sig rök i sina försök att rädda mannen i den brinnande lägenheten. Poliserna vårdades med syrgas på plats.

– Det är inte omöjligt att någon eller några av dem behöver sjukhusvård i efterhand om de fått några men efter att ha andats in röken, säger Torbjörn Lindqvist.

Polisen larmades till lägenheten vid 19-tiden på lördagen och först vid 00.20-tiden var branden släckt och de evakuerade kunde återvända till sina lägenheter. Ingen av dem skadades i samband med elden.

– Jag är stolt över mina kolleger på platsen som under väldigt svåra förhållanden gjorde sitt yttersta för att hjälpa den här mannen med risk för egen hälsa, säger Torbjörn Lindqvist.

Polisen har spärrat av lägenheten i väntan på en teknisk undersökning.

Följ ämnen i artikeln