C stöder lag om ny chans för ensamkommande

TT

Publicerad 2018-04-24

Centerns ledare Annie Lööf tänker rösta ja till regeringens förslag om att ge ensamkommande unga en ny chans att stanna i Sverige.

Trots sin hårda kritik mot regeringens lagförslag säger Centerpartiet ja till att ge runt 9 000 ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige.

De medmänskliga aspekterna fick gå före, enligt C.

– Det är ett riktigt dåligt utformat förslag, illa framtaget, säger C-ledaren Annie Lööf.

Trots det har partiets riksdagsgrupp nu efter mycket funderande bestämt sig för att stödja regeringens förslag. Det ska ge de runt 9 000 ensamkommande unga med utvisningsbeslut en möjlighet att få tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

– Centerns linje har under många år varit att de unga som var minderåriga när de kom, och som drabbats av Migrationsverkets långa handläggningstider, ska ha en ny chans. Nu är det det här förslaget vi har att ta ställning till och då väljer vi att släppa igenom det, säger Lööf.

Juristerna i Lagrådet och många remissinstanser har sågat förslaget, och Annie Lööf håller med i mycket av kritiken. Men de humanitära aspekterna får företräde den här gången, säger hon:

– De medmänskliga konsekvenserna blir alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget.

Vill ha amnesti

Omid Mahmoudi, ordförande i Ensamkommandes riksförbund, är glad att förslaget nu går igenom. Samtidigt tycker han inte att det är tillräckligt.

– Väldigt många hamnar utanför. Vi hade så klart önskat amnesti för alla ensamkommande ungdomar som väntat så länge men det gick tyvärr inte. Eller att det här förslaget hade omfattat fler av dem som kom under 2015, säger han.

För att förslaget ska gå igenom är regeringen beroende av Centerns stöd. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tänker rösta nej.

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) välkomnar därför C:s beslut.

– Det är ett ansvarsfullt besked Centerpartiet ger i dag, säger hon.

Centerns Allianskollegor håller fast vid sitt motstånd. Ingen av dem säger sig vara särskilt oroad för att Alliansen skadas av att C röstar på regeringens förslag.

– Det är inte min största oro. Vi kommer att kunna komma överens i migrationsfrågorna framöver, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor, som i stället oroar sig för att lagen väcker falska förhoppningar hos många unga om att få stanna.

Inget spel

Tobias Billström, M:s gruppledare i riksdagen, tror inte heller att Alliansen skadas.

– Det är tveklöst ett problem, men det är ett problem för C, S och MP, säger han.

– Jag tycker att vi borde dra slutsatsen att det nu är ännu viktigare med en samsyn i de här frågorna och att Socialdemokraterna och Moderaterna borde ta ansvaret för den utvecklingen gemensamt.

Annie Lööf själv vill inte koppla Centerns besked till samarbetet inom Alliansen.

– Jag ser inte detta som ett spel som handlar om Alliansen utan det handlar om tusentals människor, säger hon.

"Hafsig lagstiftning"

I stort sett alla efterlyser långsiktiga regler om vad som ska gälla på migrationsområdet.

– Långsiktigt kan vi inte bygga migrationspolitiken på hafsiga och tillfälliga lagstiftningar. Det här är den fjärde tillfälliga lagstiftningen, som alla på goda grunder fått massiv kritik, säger Annie Lööf.

Lagstiftningen efter 2019 behöver vara fast förankrad över blockgränsen och utformas utifrån den migrationspolitiska överenskommelsen som slutits, enligt Lööf.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är inte förvånad över C-beslutet.

"Det säger också mycket om splittringen inom Alliansen. Deras trovärdighet som regeringsalternativ är obefintlig'', skriver han i en kommentar.

Miljöpartiet välkomnar dock C-beskedet.

– Det har inte varit några förhandlingar med Centern och vi har behövt kämpa väldigt, väldigt hårt i regeringen för att få fram ett förslag på riksdagens bord, säger språkröret, tillika utbildningsminister, Gustav Fridolin.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln