Ny Liberia-kontakt till Breivik avslöjad

Publicerad 2012-06-12

OSLO. Han är mannen som polisen inte trodde fanns.

Men i dag vittnar Alpha Kallon – via telefon – i Oslo tingsrätt.

Samtidigt avslöjar norska tidningen VG att man spårat upp ytterligare en av Breiviks Liberiakontakter.

Det har gått snart två veckor sedan tidningen VG hittade den liberiske mannen Alpha Kallon i Minnesota i USA.

Det tog honom inte många sekunder att känna igen Anders Behring Breivik.

– Det är ju han, sa han och berättade hur norrmannen anlitat honom som chaufför, med uppdraget att transportera honom mellan olika diamanthandlare i Liberias huvudstad Monrovia år 2002.

Tog täcknamn

För besväret fick Alpha Kallon 40 000 kronor.

Han kände dock inte norrmannen som Anders Behring Breivik. Under resan använde Breivik ett falskt alias; Henry Benson.

– Han har sagt till oss att hans mentor i Knights Templar gett honom order att använda ett täcknamn. Det var ett krav, säger Breiviks försvarare Todd Jordet till VG.

– Tanken var att namnet skulle kunna vara lite afroamerikanskt, vare sig norskt eller europeiskt. Det skulle göra det svårare att spåra det tillbaka till en norrman, säger Todd Jordet.

Allt som allt har polisen hittat 31 olika e-mailadresser som på ett eller annat sätt är knutna till terroristen. En av dem är just hbenson@post.com.

I går måndag förhördes Alpha Kallon av norsk polis, och idag kommer han alltså att vittna mot Breivik.

Misslyckad diamantaffär

Och samtidigt dyker ytterligare ett problem upp för försvararna, som konsekvent hävdat att Breiviks resa till Liberia inte alls hade att göra med terrornätverket Knights Templar, utan snarare med en misslyckad diamantaffär. VG uppger nämligen att man nu inte bara lokaliserat Alpha Kallon, utan även Breiviks huvudkontakt i landet. När Breiviks advokat fick uppgifterna av VG vände han sig till terroristen som bekräftade uppgifterna.

– Han säger att han tog kontakt med honom för att skapa en livlina. Breivik hade hört rykten om att serben han skulle träffa var mycket brutal, och han ansåg att kontakten kunde hjälpa till att skydda honom, säger Todd Jordet.

Det är mindre än två veckor kvar av rättegången, så det är oklart om den nya Liberiakontakten kommer hinna förhöras, om rätten så skulle vilja.

Men i dag vittnar alltså Alpha Kallon – och ger sin bild av om Breivik träffade en livsfarlig mördare i Liberia – eller begick en misslyckad diamantaffär. 

Aftonbladet är på plats och rapporterar minut för minut, med start klockan 08.15.