GW: Därför är Breivik unik och spännande

Uppdaterad 2012-06-12 | Publicerad 2012-06-11

OSLO. Kriget om Anders Behring Breiviks hjärna har börjat.

När den här veckan är över kommer 14 olika experter ha sagt sitt om terroristens psyke.

En person är dock redan säker på sin sak:

– Anders Behring Breivik är helt klart tillräknelig, säger Leif GW Persson.

Intervjun med norska tidningen Dagbladet sker på kriminologens kontor på tredje våningen i Polishögskolans byggnad i Stockholm.

Leif GW Persson hymlar inte med att han är fascinerad av den 33-årige massmördaren.

– Han är en historisk ond person. Därför är Breivik unik och spännande, säger han.

”Lika ond som skicklig”

Leif GW Persson berättar att han gärna skulle sätta sig ned med Breivik och föra ett långt samtal.

– Jag är otroligt imponerad av Anders Behring Breivik. Dessvärre är jag det. Han är lika ond som han är skicklig. Scenariot som vi såg i Norge den 22 juli i fjol är sådant som man egentligen bara ser på film.

Kriminologen betonar i intervjun att han tar fullständigt avstånd från terrordådet men säger att det är just Breiviks narcissistiska drag som är så spännande.

Att han – samtidigt som han bygger en bomb – också sitter och syr sig själv en uniform för att se så bra ut som möjligt. Det är just den biten som kriminologen skulle vilja granska närmare.

– Jag skulle verkligen vilja prata med honom. Självklart skulle jag låta honom ha sin hemmasydda uniform på sig, och jag hade inte haft några problem med att tilltala honom som kommendör, säger GW Persson till Dagbladet.

”Självfallet tillräknelig”

I veckan kommer mer än ett dussin experter, bland annat de fyra psykiatriker som undersökt Breivik, att vittna i tingsrätten.

Två av dem hävdar att Breivik är otillräknelig, att han lider av paraniod schizofreni. De två andra hävdar att han lider av en narcissistisk personlighetsstörning men att han visst var tillräknelig när han begick terrorhandlingarna.

Och även Leif GW Persson är säker på sin sak:

– När han var kapabel att planera och genomföra de här fruktansvärda handlingarna så är han självfallet tillräknelig, säger kriminologen till Dagbladet.

– Han ska naturligtvis dömas till fängelsestraff och inte till psykiatrisk vård.