”Nästa år får du komma – kanske”

Publicerad 2011-12-09

Hej till skurkstaterna, men nej till Åkesson på Nobelfesten

SNOPET Jimmie Åkesson får följa Nobelfesten från tv-soffan i år. Bland gästerna kan han bland annat få se Nordkoreas och Syriens ambassadörer i Sverige.

Nobelstiftelsen portar SD-ledaren – och välkomnar diktaturer.

Men nästa år kan Jimmie Åkesson också få en inbjudan.

Både förra året och i år har alla riksdagspartiledare varit inbjudna till Nobelstiftelsens prisutdelning och bankett, utom Sverigedemokraternas ledare. Att Jimmie Åkesson får nobben beror enligt Nobelstiftelsen på att den vill verka i Alfred Nobels humanistiska anda.

Samtidigt bjuds åtta diktaturers ambassadörer in till prisutdelningen. Det är nämligen så Vitryssland, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudiarabien, Sudan, Syrien och Zimbabwe ska klassas, enligt Utrikespolitiska institutet.

Det låter inte särskilt konsekvent?

– Det kan man möjligen säga, därför att ... Men å andra sidan är det två helt olika frågeställningar, säger vd Lars Heikensten.

Vill sprida budskapet

Innan du blev vd för Nobelstiftelsen i år sa du att ”de nobelska värderingarna sitter ganska trångt i stora delar av världen, genom Nobelpriset kan vi bidra till att de sprids” – genom att bjuda in diktaturer?

– Jag tycker kanske inte att den frågan hänger ihop på det sättet. Vi ska försöka utveckla verksamheten så att den sprider kännedom om de här värderingarna och stimulerar till fredsarbete.

Men om ni bjuder in diktaturer, och anser er ändå kunna arbeta i Nobelprisets anda, då kan ni väl bjuda in Åkesson?

– Jaa, alltså jag säger inte att man inte skulle kunna göra det. Jag bara konstaterar att Nobelstiftelsens styrelse valde förra året att inte göra det, och det beslutet har inte styrelsen velat ompröva i år. Det framstod inte som naturligt att i det här sammanhanget bjuda in någon som man uppfattade stod för helt andra värderingar.

’Ska aldrig säga aldrig’

Men det gäller ju diktaturerna också?

– Vi har genom årtionden följt den normen att vi inte har gjort skillnad mellan länder, utan vi har bjudit in alla ambassadörer som har varit verksamma i Stockholm.

Det låter som om du kan tänka dig att ompröva det i framtiden?

– Man ska aldrig säga aldrig. Men det var inte det jag sa att jag kan tänka mig att ompröva. Jag kan däremot tänka mig att vi kommer att ha diskussioner framöver hur vi ska förhålla oss till Sverigedemokraterna. Det beror väl lite på hur deras ställning utvecklas, hur deras politik utvecklas.

ANNONS