Massiv militärattack av Saudiarabien – under VM-matchen

Publicerad 2018-06-15

På fotbollsplanen hånades Saudiarabien för sitt usla spel.

Men samtidigt inledde landet en offensiv på en helt annan front – i kriget i Jemen.

Och världens värsta humanitära krig riskerar nu att bli ännu dödligare.

På torsdagskvällen spelade Saudiarabien öppningsmatchen mot Ryssland i fotbolls-VM. Landets kronprins, Mohammed Bin Salman al-Saud, 32, följde matchen från läktaren tillsammans med den ryske presidenten Vladimir Putin.

Kronprinsen tvingades se sitt landslag hamna i svårigheter och släppa in mål på mål (Ryssland vann till slut med 5–0). På tv-skärmar världen över sågs han trivsamt småprata med Putin. Inget tydde på att den saudiskledda koalitionen samtidigt inledde sin största attack hittills under de tre år som kriget i Jemen har pågått, enligt Reuters.

Målet är hamnstaden al-Hudaydah vid Röda havet, som hålls av Iranskstödda huthi-rebeller.

Huthirebeller i Jemen. Arkivbild.

”Folk är rädda”

På onsdagen utsattes staden för massiva anfall från luften, samtidigt som marktrupper närmade sig staden söderifrån. Många civila började fly norrut, undan bombregnet.

– Folk är rädda. Krigsfartygen är skrämmande och stridsflygplanen är över oss hela tiden, säger den 22-åriga studenten Amina till Reuters.

Den saudiskledda koalitionen hoppas att operationen, som kallas ”Golden Victory”, ska vara över på en vecka.

Men internationella experter och hjälporganisationer varnar för att ett redan brutalt krig nu går in i en ännu blodigare fas. Anfallet mot staden kan få katastrofala följder för långt fler än de uppemot en halv miljon människorna som bor i staden.

En livlina

al-Hudaydahs hamn är den i särklass viktigaste inkörsporten för nödhjälpen till det krigshärjade landet. Så mycket som 80 procent av all hjälp som når landet – mat, mediciner och bränsle – kommer genom hamnstaden, enligt The Guardian.

Angreppet mot al-Hudaydah kan i förlängningen leda till en mardrömslik humanitär katastrof, rapporterar Vox.

– Det är landets livlina. Om man stänger av hamnen har vi en katastrof att hantera, säger Lisa Grande, ett högt FN-sändebud i Jemen till Washington Post.

En kvarts miljon kan dö

Hon fruktar att så många som en kvarts miljon jemeniter kan dö som en följd – av våld, hunger och sjukdom.

Kriget i Jemen har enligt FN skapat världens värsta humanitära kris. Mängder av skolor, sjukhus och marknader har bombats.

Tusentals civila har dödats i striderna. Så många som åtta miljoner människor står enligt FN på gränsen till svält och en miljon har drabbats av kolera.

Vladimir Putin och Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman al-Saud på läktaren.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller