”Jag fruktar för min familj”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-27

Novaja Gazetas reporter om ett livsfarligt arbete som måste göras

MOSKVA

Novaja Gazetas reporter Vjatjeslav Izmajlov lever under beskydd dygnet runt.

Hotet kommer från samma personer som mördade kollegan Anna Politkovskaja.

– Jag är inte rädd för egen del, men jag fruktar för min familj, säger Vjatjeslav till aftonbladet.se.

Följ ämnen
Ryssland

En dag i februari dök två personer upp vid entrén till tidningen Novaja Gazetas redaktion i centrala Moskva.

De hotade vakten och krävde att få träffa reportern Vjatjeslav Izmajlov. De ville prata med honom om den utredning tidningen driver kring mordet på Anna Politkovskaja.

Vjatjeslav Izmajlov var bortrest och männen lämnade redaktionen.

I dag lever han, hans fru och två små barn under ständigt beskydd.

– Just nu har vi en vaktpost utanför huset dygnet runt, berättar han när aftonbladet.se träffar honom inne på redaktionens lilla kafé.

Enligt Novaja Gazeta var männen vid entrén utsända av de personer som beställde mordet på kollegan och den världsberömda journalisten Anna Politkovskaja.

Tjänstgjorde i armén

Vjatjeslav Izmajlov är liten och rund, 52 år men ser äldre ut.

Han är ingen vanlig journalist. I 27 år arbetade han inom den ryska armén, tjänstgjorde både i Afghanistan och under det första Tjetjenienkriget. Det var där han fick nog, sa upp sig och började skriva för Novaja Gazeta. I dag är han lika mycket mordutredare som reporter.

– Vi vet nu vilka som beställde mordet på Anna. Det är inga okända personer. Både jag och Anna kände till dem och skrev om dem, fast i andra sammanhang.

Enligt Vjatjeslav Izmajlov handlar det om människor som i dag sitter på höga poster, nära den tjetjenska ledningen. Människor som har berikat sig på den tjetjenska befolkningens bekostnad och som Anna Politkovskaja genom sina artiklar ständigt var på spåren med nya besvärande avslöjanden.

– Hon dödades inte för en enskild artikels skull utan för att hon var ett ständigt hot mot de här personerna. Hon skrev i går, i dag och skulle skriva i morgon. De visste att de aldrig skulle bli av med henne.

Saknas bevis

Novaja Gazeta arbetar nära den officiella mordutredningen. All information som tidningen kommer över lämnas vidare till åklagaren.

Men om ni vet vilka som beställde mordet, varför har de inte gripits och ställts inför rätta?

– Därför att det saknas bevis. Dessutom störs utredningen av säkerhetstjänsten FSB och av presidentadministrationen. Om de verkligen ville hjälpa till att lösa mordet så hade vi kommit mycket längre nu.

Vjatjeslav Izmajlov konstaterar att så länge Annas mördare går fria går han osäker. Hur länge det kommer att vara så vet ingen. Under tiden tvingas hans fru och barn leva med ständigt närvarande vakter.

Vid sidan av arbetet med mordutredningen är det bland annat Vjatjeslav som har fortsatt att skriva om det Anna Politkovskaja så ofta skrev – Tjetjenien och norra Kaukasus.

Telefonen ringer

Med hjälp av organisationen Memorial publicerar Novaja Gazeta långa listor över människor som har försvunnit under oklara omständigheter i området. Och i måndagsnumret skriver Vjatjeslav om hur chefen för administrationen i en av Tjetjeniens regioner hotat, trakasserat, misshandlat och kanske också dödat de som stått i hans väg mot makten.

Just när Vjatjeslav har bläddrat fram till artikeln ringer mobilen. Det är från Ingusjien, grannrepublik till Tjetjenien. Vjatjeslav tar min penna, börjar skriva i marginalerna. När samtalet är slut är nästan hela tidningsuppslaget fyllt av Vjatjeslavs anteckningar.

– Det var en person som hade mer information i den här historien. Uppgifter som jag nu ska kontrollera, säger han.

Läs mer

Följ ämnen i artikeln