Nytt Palmespår leder till revolverman – ”borde förhöras”

Publicerad 2021-12-16

I ett brev 1986 tog han på sig Palmemordet men förhördes eller identifierades aldrig av polisen.

SvD har hittat mannen som hotat många svenska politiker, dömts för flera brott, var en van skytt och ägde en magnumrevolver.

Nu tycker tidigare utredare att mordutredningen borde öppnas igen.

Strax efter mordet på Olof Palme, i februari 1986, fick polisen ett brev med två tomhylsor av matchande kaliber. Hylsorna var sönderskrapade för att dölja spår och i brevet erkände en person att det var han som skjutit statsministern.

Polisen hittade honom aldrig men Svenska Dagbladet har lyckats spåra honom.

Mannen, som genom åren har skickat hundratals hotbrev till svenska politiker och makthavare, erkänner för tidningen att det var han som skickade brevet. Men han nekar till att han att ha mördat Palme och säger att han har alibi för mordnatten.

– Nej, jag skulle aldrig missbruka ett vapen på det sättet. Jag har inte den läggningen, säger han.

Olof Palme mördades den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm.

Ägde en magnumrevolver

Mannen, som SvD kallar ”Ingenjören”, var medlem i flera skytteföreningar och ska ha varit en duktig skytt. Han hade flera vapen i sitt hem. Bland annat en magnumrevolver. I brevet han skickade efter mordet bifogade han två tomhylsor av märket Winchester Western .357 magnum.

Tomhylsorna undersöktes men då ”Ingenjören” skrapat och rispat dem bedömdes de av polisen vara förstörda.

”Tomhylsorna är förstörda genom sönderrispningar. Möjligen kan de undersökas om ett vapen påträffas”, antecknade tekniska rotelns högste chef Vincent Lange om tomhylsorna.

20 år senare fick polisen in mannens magnumrevolver av en annan anledning. Den testades aldrig som Palmevapnet och såldes senare vidare till en vapenhandlare. Det är nu okänt var den finns.

Vill prata om trafiksäkerheten

”Ingenjören” har sedan 70-talet varit väldigt intresserad av trafiksäkerheten i Sverige. Han berättar för SvD att han tycker den är ett allvarligt problem. Så pass att han hotat flera olika makthavare för att få sin röst hörd i frågan.

Han har dömts för vapenbrott och hot mot tjänsteman efter att i ett brev hotat att döda dåvarande Vägverkets tidigare generaldirektör.

– Jag ville gripa tillfället när det hade inträffat en allvarlig händelse och få fokus på trafiksäkerheten. Det har bara med det att göra. För att brevet skulle få lite tyngd skickade jag med de där tomhylsorna, säger ”Ingenjören” till SvD.

– Statsministern är också ansvarig för trafiksäkerheten kan man säga. Han har ett övergripande ansvar för all politik och alla generaldirektörer.

”Borde förhöra honom”

Våren 2020 avslutade man Palmeutredningen och Stig Engström pekades av Palmeåklagaren Krister Petersson ut som den sannolike gärningsmannen.

Varken Hans Melander, som var Palmemordets sista spaningsledare, eller Krister Petersson tycker att det som framkommer i SvD:s avslöjande är tillräckligt för att öppna förundersökningen igen.

Däremot tycker flera andra poliser som tidningen har pratat med att ”Ingenjören” borde utredas närmare och att utredningen borde öppnas igen.

– Det finns all anledning att titta närmare på det här. Det är en intressant person som man borde förhöra, säger kriminalinspektör Lennart Gustafsson, som arbetade i Palmegruppen i 33 år.

Mordplatsen.