Magdalena Andersson litar inte på Ulf Kristerssons SD-besked

Publicerad 2022-08-27

KALMAR. Sverigedemokraternas framgång i opinionen sätter press på Ulf Kristersson.

Det menar Magdalena Andersson som inte litar på att M-ledaren håller partiet utanför regeringen vid maktskifte.

– Han har tydligt visat att det är kort hållbarhet på löftena, för att uttrycka det milt, säger hon.

Magdalena Andersson är ute på en omfattande kampanjresa. Torgmöten, arbetsplatsbesök och pensionärsträffar avlöser varandra. Huvudbudskapet är att få stopp på skjutningarna och bryta segregationen.

– Skjutningarna är en epidemi i Sverige, säger hon inför åhörare i Kalmar.

I Gävle besöker hon en byggarbetsplats. På den efterföljande pressträffen nämns inte ett ord om bygget. I stället ägnas allt åt ett nytt löfte – ”en nationell attack mot gängens pengar”

– Vi ska gå på deras konton, deras kontanter och deras klockor, säger Andersson.

För väljarna är frågan avgörande. Haile Teklay, 60, står i eftermiddagssolen och lyssnar koncentrerat när statsministern gör ett blixtbesök i området Kungshall i Nybro.

– Jag har alltid röstat på Socialdemokraterna. Gängkriminaliteten är det som oroar mig mest, säger han.

Har Magdalena Andersson svaren på hur det ska stoppas?

– Nej, hon har inte alla svar men det är bara att kämpa på.

Nej till visitationszoner

S har likt övriga partier ett batteri av förslag för att bryta utvecklingen. Samtidigt säger Magdalena Andersson nej till krav från högeroppositionen om att inrätta visitationszoner i utsatta områden och använda anonyma vittnen.

– Det finns dubbla röster från polisen om detta, områdespoliser säger att det skulle urgröpa förtroendet som de har ägnat år åt att bygga upp, säger Magdalena Andersson om visitationszonerna.

Argumentet mot anonyma vittnen är att det har lågt bevisvärde i rätten, menar hon.

Vad tänker du när du läser att ännu en person skjutits ihjäl i Sverige?

– Vi känner inte igen oss i Sverige som det ser ut. Jag har en lång rad förslag för att skärpa straffen och anställa fler poliser. Här är det viktigt att se hela problemet. Moderaterna pratar om strängare straff och fler poliser, där är vi eniga. Men man måste också bryta segregationen.

Försvarar uttalande om Somalitown

Hur lång tid kommer det ta att få stopp på skjutningarna?

Ulf Kristersson har sagt att det kommer ta tjugo år. Jag har lite högre ambitioner än så. Men det är inget enkelt arbete. Det kommer kräva ett metodiskt arbete och att hela samhället drar i samma riktning.

I veckan sa Magdalena Andersson att hon inte vill se något ”Chinatown, Somalitown eller Little Italy” i Sverige. Integrationsminister Anders Ygeman vill ha en gräns för hur många människor med utomnordisk bakgrund som bor i ett område.

Utspelen har fått hård kritik, bland annat från somalier i Borlänge. Centerledaren Annie Lööf anser att Socialdemokraterna anpassar sig till Sverigedemokraternas retorik.

– Jag har stor respekt för Annie Lööfs ideologiska kompass och hur hon har stått upp mot Sverigedemokraterna under alla år. Men här delar jag inte hennes uppfattning. Jag försöker beskriva samhällsproblem som de är för att kunna ta itu med dem, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson får rosor efter ett väljarmöte i Nybro.

Vill ha fler svenska grannar

Visar inte dessa två uttalanden på en viss förflyttning i retoriken?

– Jag älskar Sverige men jag hatar segregationen. När jag har träffat människor runt om i Sverige som bor i utsatta områden så har jag inte träffat en enda människa som inte önskar att man hade fler svenska grannar och att det var fler barn i skolan som hade svenska som modersmål. Man vill ha fler grannar som pratar bra svenska och som går till jobbet.

Ser du ingen risk att människor känner sig utpekade?

– De handlar inte om att tvångsförflytta människor, det kan handla om att man bygger attraktiva bostadsrätter i anslutning till miljonprogramsområden. Men också att vi behöver bygga fler hyresrätter i hela Sverige.

Vägrar ge besked i regeringsfrågan

Magdalena Anderssons kampanj rullar fram i en röd buss med det strajpade budskapet ”Vårt Sverige kan bättre”. Statsministern sitter vid en fönsterplats i mitten, bläddrar i handlingar eller gör intervjuer med medföljande reportrar. Pressekreterare, talskrivare och partiets egna filmteam sitter runt om i bussen.

Vid varje stopp tas hon emot av en hyllningskör av lokala S-politiker och ungdomspolitiker. Hon håller tal om brottslighet, att återta kontrollen över välfärden och hon varnar för konsekvenserna om Moderaterna får makten. Efteråt ringlar köer med åhörare som vill ta selfies med statsministern. Stämningen är god, närmast segerviss. Samtidigt gnager frågan hur S ska få ihop sitt regeringsunderlag. Andersson är den enda partiledare som konsekvent undviker att svara på frågan vilka partier hon vill samarbeta med efter valet.

– Först ska väljarna säga sitt, sedan får alla vi som väljs in i riksdagen ta ansvar för det valresultatet, jag har inga illusioner om att det inte ska bli svårt. Jag har varit tydlig att vi har en röd linje - att vi aldrig kommer samarbeta med Sverigedemokraterna.

Hyllar Annie Lööfs ledarskap

Är det inte rimligt att väljarna får en bild av vilka du helst samarbetar med, det kan ju vara avgörande för vilken politik du kan driva?

– Det är ingen hemlighet att jag har haft bra samarbete med Miljöparitet, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet. Nu under våren, under den väldigt allvarliga säkerhetspolitiska situationen, har jag kunnat samarbeta väldigt nära med Moderaterna också.

Hur ser kontakten med Annie Lööf ut?

– Vi har god kontakt och jag har stor respekt för henne. Jag tycker att hon har utövat ett fantastiskt ledarskap och haft en tydlig ideologisk kompass de senaste åren. 

Hur ska du få C och V att överhuvudtaget samarbeta när läget är så låst?

– Först får vi se hur valresultatet ser ut, sedan får vi se hur vi kan bilda regering utifrån det. Vi socialdemokrater har visat under de senaste åtta åren att vi förmår att samarbeta med olika partier för att Sverige ska kunna styras i rätt riktning.

Hur stort problem är det att V är Nato-motståndare om du ska samarbeta djupare med partiet?

– Natoansökan är ju inskickad, nu är det andra länders parlament som ska ratificera, just det bedömer jag inte är komplicerande för samarbetet.

Litar inte på Ulf Kristersson

Ebba Busch säger att SD kan sitta i regering på sikt, hur ser du på det?

– Jag är bekymrad, det finns en risk att SD blir större än M och då kommer de kunna ställa väldigt hårda krav på att sitta i regering redan nu. Att ha en regering som antingen stödjer sig på, eller som har som försvarsminister eller justitieminister en person som inte kan välja mellan Putin och Biden, i ett läge när Ryssland har ett invasionskrig i Ukraina och vi är beroende av USA:s säkerhetsförsäkringar för vår trygghet, det är väldigt bekymmersamt.

Litar du inte på Ulf Kristersson när han säger att SD inte ska sitta i hans regering?

– I den frågan, nej. Min utgångspunkt är att alltid lita på människor, men här har han tydligt visat att det är kort hållbarhet på löftena, för att uttrycka det milt.


Aftonbladet Jerker Ivarsson och Olof Svensson.