Uppsving för tåg till norrbottniska fjällen

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Högsäsongen har ännu inte dragit igång på allvar än i Norrbottens fjällvärld, men redan nu ser SJ ett högt biljettryck på nattågen norrut. Arkivbild.
Foto: Henrik Holmberg / TT
Högsäsongen har ännu inte dragit igång på allvar än i Norrbottens fjällvärld, men redan nu ser SJ ett högt biljettryck på nattågen norrut. Arkivbild.

NYHETER

Semester i Norrbottens fjälltrakter lockar. SJ vittnar om hårt tryck på nattågen norrut från Göteborg och Stockholm.

Att många vandringssugna söker sig till Norrbottens fjällvärld märks tydlig på SJ:s nattåg, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

När det blev klart att reserestriktionerna i Sverige skulle förändras 13 juni såg SJ ett tydligt uppsving i biljettförsäljningen. Nu flaggar man för att vissa kan bli utan biljett när högsäsongen i fjällen drar igång.

– Dels kommer vi inte sälja alla platser ombord – utifrån det här med att hålla distans så kommer vi att blockera ett antal platser för att kunna hålla avstånd. Dels även för att det redan förra sommaren var väldigt många som ville resa till och från övre Norrland, säger Jan Kyrk, affärschef vid SJ, till SVT.

Många resenärer stannar till vid resecentrum i Boden, där Nicklas Lund arbetar. För cirka två veckor ökade resandet tydligt, uppger han för SVT.

– Det är fundersamt hur det ska sluta när de släppt på resandet, just med smittorisken.

Under helgen höjde Region Norrbotten beredskapen efter att antalet fall av covid-19 ökat kraftigt i Gällivare den senaste tiden.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tror inte att det ökade resandet innebär någon större smittorisk.

– Det är en väldigt lokal och begränsat smittspridning i Gällivare. Jag tror inte att det behöver påverka resandet i Norrbotten överhuvudtaget, säger han till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE