Så semestrar vi i Sverige

Svemester – för dig som vill uppleva sommaren i Sverige

Uppdaterad 2022-05-31 | Publicerad 2018-05-24

Svenskar älskar att semestra i Sverige.

Med inställda flyg och stängda gränser planerar allt fler för ”Svemester”.

– Trenden har verkligen ökat, säger Jenny Engström på STF.

Här ger hon sina bästa tips inför sommaren i Sverige.

Fjäll, skogar, ängar, hav och öppna landskap – svenskar älskar att semestra i sitt eget land.

Och tur är väl det, när coronaepidemin tvingat flygbolag att ställa in och gränser att stängas.

– Även de som tidigare inte varit intresserade av svemester börjar tänka i de här banorna nu, säger Jenny Engström, pressansvarig på Svenska turistföreningen (STF).

Trots att det sett riktigt mörkt ut för den svenska turistnäringen under våren märker hon att det börjar vända nu.

– När jag ringt runt till våra anslutna boenden så har några ungefär samma bokningsläge som förra året. De som redan hade bokat innan corona har kvar sina bokningar.

Det är speciellt de populära sommardestinationerna som Österlen och Stockholms skärgård som märker att bokningarna börjar ta fart nu.

– Vår statistik visar också att det gjorts fler nybokningar än avbokningar senaste två veckorna.

Många vill vandra

En av de svemesteraktiviteter som ökat mest är vandringen. Enligt Jenny Engström är det nästan 70 procent fler som söker efter vandring i år jämfört med samma period i fjol.

– Vandringstrenden har ökat nåt enormt. Jag tror att det handlar om att man är trött på sitt hem nu, och vill vara utomhus. När man vandrar kan man också hålla avstånd. Dessutom är det enda du behöver ett par jävligt sköna skor och en fantastiskt god matsäck, sedan är du redo.

Jenny Engström, pressansvarig på Svenska turistföreningen (STF.

Hon uppmanar nu ännu fler semestersugna att våga boka, så att anläggningarna lättare kan planera och även anställa eftersom tiotusentals jobb inom resenäringen redan är hotade.

– Det är viktigt att vi vågar boka för att de mindre ställena ska kunna sova lite gott på nätterna, och känna att de ändå har gäster i sommar.

Dessutom har de flesta boendena anpassat sin verksamhet för att minska smittorisken. Frukostbufféer förändras, kösystem i receptionen anpassas, och avstånden förlängs.

– Många har även gjort det lättare att avboka, säger Jenny Engström.

”Kör blindbocksleken”

Men att välja vart man ska åka i Sverige kan vara svårt – det finns ju så otroligt många vackra platser. För inspiration kan du läsa vår stora guide till respektive landskap.

Men Jenny Engström har också ett annat förslag på hur du kan välja plats:

– Jag vill vara extremt fånig och säga: kör gamla blindbocksleken när du ska välja. Ta en karta, blunda och peka. Och sedan åker du dit.

Jennys bästa tips på Svemestrar

  • Upptäck en ny stad. Passa på att besöka en liten stad som du aldrig besökt tidigare. Visby kanske de flesta har koll på men har du varit i Hjo, Nora, Trosa, Karlskrona eller Strängnäs?
  • Båtluffa. Om du bor i stockholmsområdet är det bara att ta Vaxholmsbåten och besöka hur många fantastiska små öar som helst.
  • Sov i en fyr. Tänk vad häftigt att att sova där fyrvaktare i århundraden bott och sett till att farkosterna kunnat åka över havet. Tips på fyrar är exempelvis Malören uppe i Kalix och flera fyrar runt Söderhamn. Det finns också ett nytt ställe som heter Närsholmen på Gotland som öppnar i maj.
  • Återupptäck en plats från barndomen. Res dit du var när du var liten, släktforska eller ta dig till platserna som dina mor eller farföräldrar berättat om. Hur och var växte de upp?

För öppettider och särskilda direktiv med anledning av Covid-19, se resmålens respektive hemsida.

Camping är populärt sätt att semestra på under sommaren.

Fina campingplatser

Att campa är ett populärt sätt att semestra och upptäcka Sverige. Det finns riktigt bra campingplatser i hela landet, varav Böda Sand på Öland, Pite Havsbad och Gustavsvik är några av de som fått högsta betyg hos camping.se i år. De flesta tar med husvagnen eller tältar, men intresset för att köpa eller hyra husbil ökar stort.

– Fler campingar skapar unika platser inne på sina campingar för husbilar, så kallade husbilsplatser för att möta husbilsturisternas önskemål, säger Martin Funevall på husbil.se.

Vandring i naturen

Fler svenskar söker även en aktiv semester. Ledigheten handlar om att röra på sig och att upptäcka spännande saker på resan. I dag når intresset för vandring knappt några gränser. En trendunderökning från STF och Sifo visar att hela 40 procent av svenskarna angav vandring som orsaken till att de reser inom Sverige.

Bilsemester, semester med tåg eller båt

En sandstrand är lycka på semestern.

Olika boenden, hotell, spa och nya sätt

  • Galna hotell - vågar du sova i något av dessa galna svenska hotell?
  • Bo som en björn - utanför Umeå finns nu möjligheten att gå i ide.
  • Arctic Bath - Sveriges nya, flytande hotell!
  • Icehotel - Världsberömda hotellet i Jukkasjärvi har skapats igen
  • Spahotell - här får du ditt eget spa på hotellrummet i Sverige.
  • Glashus i Dalsland - stressa ned i en stuga med glastak på semester i Dalsland.

Bad och stränder i Sverige

Västkusten - ett semesterparadis på sommaren, Bohuslän.

Sugen på mer resetips för en semester i Sverige?

LÄS VIDARE