Här är Sveriges 10 bästa nudiststränder

Av: 

Jenny Alexandersson

Här är Sveriges bästa nakenstränder
Här är Sveriges bästa nakenstränder

Resa | Sverige

Bada nakna på Sergels torg?
Nja. Vill man lufta alla kroppsdelar i solen gör man det allra bäst på en nudiststrand. Och det finns faktiskt ganska många runt om i landet.
Resesöksajten Momondo.se har listat Sveriges bästa nakenstränder!


1. Lövnäsbadet, sjön Yngern, Nykvarn

Lövnäsbadet, sjön Yngern, Nykvarn

Lövnäsbadet vid sjön Yngern är är en riktig klassiker. Den benämns ofta som en av Sveriges renaste sjöar. Den härliga sandstranden som sträcker sig längst sjön har länge varit uppdelad i två, och för den som vill doppa sig näck går det bra att hålla till på den södra delen som även har egen brygga. Det går smidigt att ta sig till badet både med bil och buss.

2. Pite Havsbad, Piteå

Pite Havsbad, Piteå

Pite Havsbad är en populär badplats som också har ett officiellt nakenbad. Den ligger vid mynningen där Piteälven rinner ut i havet och har en lång och vacker sandstrand. Nakenbadet kallas för ”Naturisten” och är placerat allra längst bort på stranden. För den blyges vetskap är Pite Havsbad väldigt långgrunt, något som annars är fördelaktigt för den som har barn med sig.

3. Ribersborg, Malmö

Ribersborg, Malmö

Ribersborg i Malmö är även som ”Ribban”. Bara någon kilometer från centrala Malmö hittar man denna långa fina sandstrand. Om det är riktigt varmt och man bara vill du slita av sig kläderna för ett nakendopp ska man ta sikte på Brygga 10 – där ligger Ribersborgs nakenbad, närmast Lagunens småbåtshamn markerat med vitmålade stenar.

Nya Upplev Sverige

Ottosson, Åsa, Ottosson, Mats

Nya Upplev Sverige

179,00 kr219,00 kr

Läs mer

Till shoppen

4. Heden, på Östra Stranden, Halmstad

Heden, på Östra Stranden, Halmstad

Två kilometer från Halmstads stadskärna finns Östra stranden som med sina sex kilometer långa vita strand. Det är faktiskt en av Sveriges längsta sandstränder. Det officiella nakenbadet ”Heden” återfinns på den sydligaste delen av Östra stranden, i Hagöns naturreservat nära campingen. Även här är badstranden långgrund.

5. Breviksbadet, Åkersberga

Breviksbadet, Åkersberga

Breviksbadet är ett populärt för både påklädda och nakna badare. För den som gillar aktiviteter finns både lekplats, grill, kiosk och minigolf intill den vanliga badplatsen. Passande nog ligger parkering bara ett par hundra meter från stranden och vill du ta bussen är hållplatsen endast tio minuter bort till fots.

6. Rullsand, havsbad, Älvkarleby

Rullsand, havsbad, Älvkarleby

Rullsand eller ”mellansveriges riviera”, som den ofta kallas av lokalborna, har fyra långa havsstränder där en av dem är öppen för nakenbad. Stränderna ingår i Billuddens naturreservat där nakenbadet ligger längst norrut med en strand av klappersten. I området finns kiosk, restaurang, toaletter, grillplats och parkering. Närmaste busshållplats ligger ungefär en kilometer från stranden.

7. Lulviksbadet, Luleå

Lulviksbadet, Luleå

Ungefär en mil söder om Luleå ligger det här trevliga och familjevänliga havs- och nakenbadet, som ”Naturistföreningen Nord” kallar för sin hemmastrand. Stranden är väldigt långgrund och här finns även en ramp ut i vattnet för de som behöver. Förutom själva sandstranden finns även ett stort grönområde med möjlighet att både tälta och grilla.

8. Amundön, söder om Göteborg

Amundön, söder om Göteborg

Det är inte mycket som slår en varm sommardag på västkusten. På Amundön nära Askim, söder om Göteborg, bjuds det på både sandstrand och klippbad. Här kan du njuta av salt hav och klippor i bara födelsedagsskruden.

9. Almö, Ronneby/Karlskrona

Almö, Ronneby/Karlskrona

Den här undangömda stranden ligger på den lilla ön Almö i Östersjön i Blekinge och kan vara lite svår att hitta till om man inte känner till den. Ön är sammanbunden med fastlandet via en liten bro och har både gräsytor och klippor vid stranden med en botten av behagligt fint grus och småsten. Här är vattnet lagom djupt och passar hela familjen. Nakenbadet är ett så kallat ”spontant nakenbad” utan något underhåll.


10. Goda Hopp och Skarpe Nord, Varberg

Goda Hopp och Skarpe Nord, Varberg

I Varberg mellan Fästningen och Ankaret badar nakna herrar och damer för sig. ”Goda Hopp” är namnet på herrarnas badplats och ”Skarpe Nord” är damernas. Trots bryggor, toaletter, bastu och dusch är den vackra naturkänslan bevarad. Nakenbadet är öppet året runt.

Här hittar du alla våra reseguider
Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholm: 16 guldkorn i skärgården för dig med egen båt

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sverige

Stränder

Camping

Malmö

MER OM RESA

Badplatser i city - här är 19 favoriter

14 svalkande badplatser i Stockholm

Skandinaviens bästa stränder – 10 favoriter

Här är Sveriges bästa campingplatser

Här är Sveriges populäraste ställplatser

Sveriges längsta och kanske vackraste sandstränder

Stockholm: 16 guldkorn i skärgården för dig med egen båt

Höga kustens vackra vyer

Så maxar du din campingsemester

Bila i Halland: Superguiden med alla måsten

Liseberg och Läckö slott väntar

Kolmårdens djurpark eller stilla tur på Göta kanal?

Här hittar du smultronställen i Dalarna

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Så hittar du Upplands sommarpärlor

16 öar att besöka i Sveriges alla skärgårdar

Öland – 51 favoriter från norr till söder

Höga kusten: rena drömmen att göra med bil

Weekendresor – 15 tips på platser att besöka

Bila Småland runt – så mycket att upptäcka

Stressa ner i ett glashus i Dalsland

7 härliga aktiviteter i Sverige i sommar

Åk nattåg till Jämtland i sommar

Så känner du igen en svensk på stranden